Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A neves rajztanár utcája

Sopronban járunk: Az Ágoston Ernő utcából szép kilátás nyílik a soproni erdőkre

A neves rajztanár utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Ágoston Ernő utca a város legújabb, kiépülőben lévő utcái közé tartozik. Az Egeredi-dombi lakóparkban, közel a Lövérekhez található, az Egeredi út nyomvonalának folytatása a Harka felé vezető országutat keresztezve a GYSEV vasútvonal felé. Jelenleg még nincs burkolva, és csak a bal oldala épült be társas- és ikerházakkal, de egy-két épület már áll a jobb oldalán is.

Az 1857-es kataszteri térképen a Pócsi-dűlő (Pot­schiäcker) és a Krana­wetäcker nevű dűlő határolta a területet. Az Egeredi út és a Harkai út az 1930-as években már részben lakott volt, de a közvetlen környék csak fokozatosan népesült be. A Harkai út – Kőszegi út nyomvonala korábban fontos kereskedelmi kapuja volt Sopronnak: a Harkai-fennsíknál vámház állt korábban, és itt érkezett Sopronba a Pozsony–Varasd állami út (korábban postaút), amely összekötötte Sopront a felsőpulyai járás községeivel. Korábban a környék mezőgazdasági művelés alatt állt, a Soproni Állami Gazdaságnak voltak itt területei magántulajdonban lévő zárt kiskertekkel és szőlőkkel együtt. A közvetlen közelben volt a város régi szemétlerakó helye is, amelyet jó pár éve felszámoltak. A mai Lövér körút – Egeredi út – Keresztúri út torkolatában állt 1934-től 1944-ig az egykori vöröskeresztes üdülő, amely bombatalálat miatt semmisült meg.

Az utca tetejéről szép kilátás nyílik a soproni erdőkre és a tévétoronyra. A szemben lévő Lövér kemping területén tartották a közelmúltig a VOLT Fesztivált. Az utca alsó részéről a GYSEV-rakodópályaudvar, valamint az aranyhegyi és a Pihenőkereszt lakóparkra nyílik kilátás az elkerülőút új szakaszával.

Az Ágoston Ernő utca történetét ifjabb Nemes András, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Ágoston Ernő festő, grafikus, rajztanár 1889. szeptember 8-án született Sopronban. A Széchenyi-gimnáziumban Seemann Kálmán figyelt fel tehetségére. A Képzőművészeti Főiskolán Olgyai Viktor, Ferenczy Károly, Réti István és Edvi Illés Aladár voltak a mesterei. Kezdetben a Laehne-féle intézetben tanított, de plakátokat, karikatúrákat is tervezett, ő festette a kópházi búcsújáró templom freskóit. Impresszionista pasztellképei a legismertebbek. A Soproni Képzőművészeti Kör kiállításait szervezte, 1947-től haláláig rajziskolát vezetett. Tanítványai között volt többek között Kutas László, Giczy János, Richly Zsolt, Hoffmann Henriette és Sulyok Gabriella. 1957-ben hunyt el Sopronban. Emléktáblája – amelyet a közelmúltban elhunyt Kutas László tervezett – a Liszt-központ homlokzatán látható.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.