Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A neves csillagász utcája
A Fényi Gyula utca az Ágfalvi úttól vezet egészen a Rozsondai Károly utcáig. Fotók: Filep István

Sopronban járunk: A Fényi Gyula utca környékén egykor gázbontó működött

A neves csillagász utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Fényi Gyula utca – melyet 1997-ben neveztek el a híres csillagászról – az Ágfalvi út és a Bánfalvi út közé eső sík területen alakult ki, amely jelenleg az Ágfalvi úttól vezet egészen a Rozsondai Károly utcáig. Eredetileg a Szőlőskert utcáig tartott, és akkor még Fényi Gyula körút volt a hivatalos neve. Később a Rozsondai Károly utcáig megrövidítették, és „lefokozták” körútról utcára. Fontos határvonal, hiszen az ágfalvi lakónegyedet különíti el Sopronbánfalvától, amely már a háború előtt összeért Sopronnal a mai Ady Endre úton. A háború előtti és az azt követő évtizedekben a Bánfalvi út környéke is az egykori faluig megépült, majd az 1990-es évek közepén megkezdődött az „új Sopronbánfalva” beépülése, és vele egy időben az Ágfalvi út felőli oldalon is új építkezések indultak.

Mai lakói talán nem is sejtik, hogy a szomszédjukban egykor gázbontó működött. Az 1866-ban létrejött soproni gázmű a háború után megnövekedett kereslet kiszolgálását oldotta meg. Az üzemegység munkálatai éveken át zajlottak, majd 1977-ben adták át, de 10 éven át sem szolgálta a soproniakat, hiszen 1986-ban megtörtént a gazdaságosabb földgázra való átállás. 1994-ben a gázbontótelep helyén lakóparkot létesítettek. Ezzel elindult egy több mint két évtizeden át tartó beépítési gyakorlat. Mára a Bánfalvi út és az Ágfalvi út közé eső terület teljesen beépült. A választóvonalat jelentő Fényi Gyula utca a harmadik volt (az előbb említett kettő mellett), amelyen a belváros felé lehetett haladni Sopronbánfalva irányából. 2014-ben aszfaltburkolatot is kapott a korábbi makadámút helyett. Az elmúlt három évtized alatt jött létre Sopron egyik kertvárosias hangulatú, szép, csendes, zöldövezeti utcácskája.

A Fényi Gyula utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Fényi Gyula jezsuita pap és világhírű csillagász volt, a napfizikai kutatások egyik magyar úttörője. 1845-ben született Sopronban. Rendszeresen figyelte a napkitöréseket, dokumentációi ma is forrásértékűek. Jelentős meteorológiai munkálatokat is végzett. Nevét egy kráter őrzi a Holdon, valamint egy kisbolygót is elneveztek róla. 1927-ben hunyt el Kalocsán.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.