Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A miniszterről elnevezett tér
2013-ban kapott szobrot a róla elnevezett téren gróf Klebelsberg Kuno miniszter. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Klebelsberg Kuno tér 2012 óta viseli nevét

A miniszterről elnevezett tér

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Klebelsberg Kuno tér a Híd utca – Kurucdomb sor – Rozália utca – Fapiac – Pócsi utca találkozásánál fekszik, 2012-ben nevezték el. A régebbi korokban erődítmény és sánc állt a domb tetején, melynek bontott köveit a város házépítői széthordták.

Már 1810-ben szélmalmot létesített volna a Kurucdombon Schumacher Frigyes ruszti kőműves, de a tanács elutasította. Az 1840-es években Salzmann Károly mérnök felépítette a malom tornyát és körülötte nagyobb épületeket raktárnak, irodának. Rövid ideig használta a szél energiáját, majd a malom működését gőzerőre állították át. Később még két szélmalom épült a közelben: az egyik a Kuruc körúton, amely 1945-ben megsérült, ma meteorológiai állomás, a másikból a Szélmalom étterem és presszó lett. A 19. század második felében már kevésbé volt kifizetődő a szélmalom fenntartása, ezért 1873-ban a város megvette és kaszárnyának alakíttatta át a dombtetőn álló egész tömböt. A toronyban állítólag puskaport tartottak. 1918 után a kaszárnyát megszüntették, és szükséglakásokat rendeztek be az épületben.

A mai Szent István park sokáig ló- és marhavásárok helyszíne volt, a templom 1941-ben készült el, két év múlva szentelték föl.

A Klebelsberg Kuno tér leghangsúlyosabb épülete a Hárs György tervei alapján épült és 1931-ben megnyitott, öt tantermes Szent István Római Katolikus Elemi Népiskola. 1948-ban államosították, kezdetben Rozália úti Általános Iskola néven működött, majd 1967-től a híres partizánparancsnok, Pataki Ferenc után nevezték el az intézményt. A rendszerváltás után ismét egyházi fenntartásba került, visszakapta eredeti nevét, de mindössze 15 évig működött iskolaként. A kibővített épületben napjainkban a Soproni Járásbíróság és az Ügyészség található.

Hunyadi László szobrászművész jóvoltából 2013-ban kapott szobrot a téren gróf Klebelsberg Kuno. Az alkotás kalandos úton került ide, eredetileg az Európa Club szerette volna Bécsben felállítani a Trautson-palota (testőrpalota) előtt. Bécs azonban nem engedélyezte a mellszobrot, mert az emlékmű politikai vitákat váltott ki. Az Európa Club ezt követően Sopronnak ajánlotta fel.

A Klebelsberg Kuno tér történetét Török Balázs, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Gróf Klebelsberg Kuno 1875-ben született Magyarpécskán, Székesfehérváron nevelkedett. Az első világháborút követő idők egyik legnagyobb hatású politikusa volt. Több fontos pozíciót látott el Bethlen István miniszterelnökségének idején. 1922-től közel tíz éven át vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. Az 1921-es népszavazást követően az ő kezdeményezésére adományozták városunknak a Civitas Fidelissima címet. 1928-ban Sopron díszpolgára lett. 1932-ben szívrohamban hunyt el.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.