Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A királyról elnevezett utca
A Jereván-lakótelep leghosszabb utcája a IV. László király utca. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A IV. László király utca nevét 1974-ben kapta

A királyról elnevezett utca

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Jereván-lakótelep leghosszabb utcáját a Teleki Pál – Faraktár – Soproni Horváth József utcák útvonalán találjuk. Nevét 1974-ben IV. László Árpád-házi magyar királyról kapta, akinek Sopron 1277 óta köszönheti királyi városi rangját. Az általa kiadott kiváltságlevél már kiterjedt gabona- és szőlőművelésről, valamint kereskedelemről tanúskodik.

Az 1856-os kataszteri térképen megfigyelhető az egykori káposztásföldek területe, a keskeny parcellák és a Ziegel-dűlő. 1973-tól kezdődött az akkor épülő Jereván-lakótelep egy részének a helyén, a Krautacker-dűlőben a bronzkori és vaskori telep és temető feltárása. Az ásatás 1988-ig tartott, rendkívüli régészeti leletek kerültek elő.

A mai IV. László király és a Juharfa utca között állt a városi faraktár és fűrésztelep, az agyagbánya és a téglaégető épületei. A mai Faraktár utca felé is gazdasági épületek sorakoztak: gőzhengerszín, szerszámkamra. A háború alatt a hadviselés szempontjából a faraktár fontos létesítménynek számított, sőt, még később, az 1970-es években is működött. A mai Teleki Pál utca szélesebb környékét mezőgazdasági területek, rétek, mezők foglalták el.

A IV. László király utca elején a zárt sorokban álló, közel azonos magasságú háztömböket az 1970-es években kezdték építeni. A házgyári, illetve alagútzsalus rendszerben készült házakban a lakásalaprajzok méretét országos normatívák határozták meg. Az előregyártott, ajtó–ablakkal is felszerelt fal- és födémpaneleket közúton szállították Sopronba.

Az Erkel Ferencről elnevezett, 16 tantermes iskolát (ma: Fáy-technikum) Vajda Géza tervezte. A lakóteleppel egyidejűleg három áruház épült, köztük a IV. László király utcai is. Szintén ekkor létesült a barkácsáruház és a bútorbolt. A IV. László király utca 61–65. számú házakat az előzetes terveken felül építették.

Az utca végén a BMX Sopron Sportegyesület pályája 1990 óta üzemel, rendszeresen helyet adva a BMX Alpok–Adria-bajnokságnak. A kutyatartók nagy örömére 2020-ban szintén az utca végén átadtak egy kerítéssel körbekerített kutyafuttatót is.

A IV. László király utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

IV. (Kun) László: (1262. augusztus 5. – 1290. július 10.) Árpád-házi magyar király 1272 és 1290 között. Apja V. István király, anyja Erzsébet kun hercegnő volt. A hatalomra törő főurak Joachim bán vezetésével gyerekkorában elrabolták, hogy ezzel tarthassák sakkban apját. A trónra lépő László szinte teljesen azonosult a kunokkal, életmódjukat, szokásaikat is átvette. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...