Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A katona és vértanú utcája
Id. Storno Ferenc Szent György ábrázolása. Fotó: Bolodár Zoltán. A Szent György utca különleges, két emeletnél magasabb házak barokk stílusú, egységes képét mutatja. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Szent György utcát 1869-ben nevezték el

A katona és vértanú utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

– Orsolya tér között található, 1869-ben nevezték el. Különleges utca, Magyarországon az egyetlen olyan, amely két emeletnél magasabb házak barokk stílusú, egységes képét mutatja.

A Szent György-templomot, amely a belváros plébániatemploma, 1398-ban szentelték fel, legutóbb 2019-ben újult meg. A templomhoz csatlakozik a bencés rend épülete. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után elárverezték, ekkor nyitotta meg Reisch Tóbiás a földszinten a „Magyar Korona” fogadót. Helyén ma is vendéglátó egység működik. A házak és a városfal találkozása több jellegzetes átjáró kialakulásához vezetett.

A Szent György utca 1. háromemeletes lakóháza középkori eredetű, az udvarán feltárt gótikus faldíszen az 1491-es évszám olvasható. A Fabricius-, majd a Festetich-család tulajdonában volt. Itt szállásolták el Petőfi Sándort is, amikor katonaként Sopronban tartózkodott.

A Prépost-ház a Szent György utca 5. alatt található. A jezsuita rend feloszlatása után a Szent György-káptalan prépostjáé lett. A Káptalan- vagy Vitnyédy-ház a Szent György utca 7. épülete. Vitnyédy István Sopron jogásza, a város jegyzője, Zrínyi Miklós tanácsadója és bizalmasa volt.

A Szent György utca 9. várfalra néző hátsó szárnyát a jezsuiták emelték a 17. század végén oktatási célokra. Ma a Roth-technikumnak ad otthont.

A Szent György utca 12. alatt az Eggenberg-ház fontos szerepet kapott a soproni evangélikus gyülekezet életében, istentiszteletet is tartottak itt. Ma a Macskakő Gyermekmúzeum kiállítását tekinthetik meg a látogatók, amely a régmúlt időkben élő emberek mindennapjait mutatja be.

Az Erdődy-palota (Szent György utca 16.) Sopron egyik legszebb rokokó stílusú épülete, mai külső homlokzata a Széchényieknek köszönhető.

A Szent György utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Szent György (271. körül – 303. április 23.): római kori katona és keresztény vértanú volt, egyike a leghíresebb katonaszenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.