Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jeles író, helytörténész utcája
A Becht Rezső utca a Szent Margit úttól vezet egészen a Lövér körútig. Fotó: Filep István és Soproni Múzeum

A jeles író, helytörténész utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Ha Becht Rezső közöttünk lenne, nem biztos, hogy felhőtlenül örülne, hogy az egykori Gesztenyés út egy szakaszát róla nevezték el. Kubinszky Mihály, a lőverlakó építész A régi soproni Lőver című könyvében így írt erről: „Még 1991-ben is történtek hibák: az Alsólőverben neveztek el utcát Becht Rezsőről, aki pedig szívvel-lélekkel a Felsőlőverhez kötődött…”. Az Alsólövérekben található Becht Rezső utca a Szent Margit úttól vezet egészen a Lövér körútig. Elődje, a korábbi Gesztenyés út a Mikoviny utcát kötötte össze a Lövér körúttal. Az 1991-es döntés értelmében lett az alsó szakasza Szent Margit út, a felső pedig Becht Rezső utca. A régi Alsólövérek is a mai Mikoviny utcától – egykor Szegély útnak nevezték – indulva fejlődött ki egészen a Lövér körútig. A környéken kezdetben szántóföldek voltak. A lejtő tetején lévő kertekhez mélyutak vezettek, melyek ma is megmaradtak: ilyen a Szent Margit, a Városligeti, a Károly-magaslati, a Lánzséri és a Honvéd út.

Az 1890-es években megépült az impozáns Villa sor, amelynek épületei már állandó lakhatást is biztosítottak. A Becht Rezső utca házai kevésbé hívják fel a figyelmet magukra, hiszen az egykori mélyútból kifejlődve inkább a közlekedést és az összeköttetést szolgálták, másrészt nem biztosítottak olyan kilátást a városra, mint a Villa sor vagy a Panoráma út.

Annak ellenére, hogy több szakember is hibás döntésnek tartja az egykori Gesztenyés út nevének megváltoztatását, egyben biztosak lehetünk: a Becht Rezső utca nevét nem keverik össze a Sopronbánfalván található Gesztenyés körúttal, pedig egykoron sokan kerültek ezért kellemetlen helyzetbe…

A Becht Rezső utca történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Becht Rezső Lackner- és Pro Urbe Sopron díjas szépíró, helytörténész 1893. június 5-én született Sopronban. Az evangélikus líceumban érettségizett, a kereskedelmi főiskolát Lipcsében végezte. Az első világháborúban hat évre orosz hadifogságba esett, a lágerben verseket írt, orosz, francia, angol és olasz költőket fordított. Itthon banktisztviselőként, majd a Vasáru Rt. igazgatóhelyetteseként dolgozott. 1937-ben publikálta első „Sopron-himnuszát”, Az én városomat, majd 1939-ben a másodikat, a Soproni évszakokat. Ekkoriban az író a kulturális közélet vezéralakja volt. Szépírói munkássága mellett helytörténeti tanulmányai, műkritikái is jelentősek voltak. 1976. július 6-án hunyt el Sopronban. (forrás: szivk.hu)

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.