Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A forradalmárról elnevezett tér
A Petőfi tér ma is Sopron egyik legvonzóbb közterülete.Fotó: Filep István

Sopronban járunk: 1906 óta viseli a színház előtti terület Petőfi nevét

A forradalmárról elnevezett tér

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Egy 1622-es városábrázolás is igazolja, hogy a mai Petőfi téren egy tó terült el, amelyet a 19. század elején töltöttek fel. 1800-ban Palatinus tér lett a közterület neve, ez latinul nádort jelent. Azért nevezték így, mert a téren álló Pejachevich-házban több hétig lakott József nádor. A 19. század első felében aztán Kaszinó tér lett a neve, mivel a Liszt Ferenc utcai sarkon állt egykor a Régi Kaszinó, a helyén jelenleg a Kozmutza-iskola van. 1841-ben épült fel a mai színház helyén a klasszicista soproni színház, ekkor még Sétatérnek is nevezték a területet, de 1869-ben a színjátszás palotájáról Színház tér lett. A szabadságharc költőjének nevét 1906 óta viseli. A ma is álló, szecessziós színház 1909-ben épült, mivel a korábbi épület balesetveszélyes állapotba került.

A Petőfi tér ma is a város egyik legvonzóbb közterülete. Több szobor is díszítette: Liszt Ferenc képmását például 1893-ban állították fel, ma ez az alkotás a Liszt-központ bejáratánál van. 1929-ben avatták a Lord Rothermere emlékművet, amit a második világháború után eltávolítottak. 1974-ben helyezték el Petőfi Sándor alakját a téren, amely később a másik oldalra került. A szökőkutat 2011-ben adták át.

Fontos személyiségek is megfordultak itt, köztük Liszt Ferenc, aki 1820-ban (9 évesen) adta első koncertjét a Régi Kaszinóban. Járt itt IV. Károly, Magyarország utolsó királya is, aki a mai 5-ös szám alatt, a Pejachevich-palotában nevelkedett 1893–1896 között.

Bár a téren csak az utóbbi évszázadok láthatóak szabad szemmel, de Gömöri János régésznek köszönhetően máshogy tekintek körbe, mert évezredes történetét lehetőségem volt felfedezni. 2006-ban kezdődtek az ásatások a mélygarázs miatt, láthattam akkor római kori kemencéket, a 13–14. századi kutat, a középkori épület részleteit és a csatornák maradványai. A modern korból egy izgalmas létesítmény is előbukkant: a második világháborús betonbunkert 1940-ben kezdték kialakítani, és légvédelmi telefonközpontként működött. Az ásatás évében Jánossal személyesen járhattam be a föld alatti létesítményt. A mai napig felejthetetlen emlék…

A Petőfi tér történetét Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Petőfi Sándor (született Petrovics Sándor, 1823–1849) magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt közel ezer verset írt, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.