Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vasdiplomás testnevelő
Ferling József 34 évig tanított a gépipariban, onnan is ment nyugdíjba. Fotó: Pluzsik Tamás

Legendás soproniak nyomában – Ferling József

Vasdiplomás testnevelő

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Néhány hete vasdiplomát vett át a Testnevelési Egyetem rektorától Ferling József. Az egykori soproni gépipari technikum testnevelő tanára tagja volt az SVSE fél évszázaddal ezelőtt az NB II-be feljutott legendás bajnokcsapatának. Életpályájáról kérdeztük a Sopron Sportjáért díjas, 90. évében járó sportembert.

– Édesapám fodrászmester volt Nagycenken, úgyhogy nem mondhatom azt, hogy a motiváció otthonról származott volna, már ami a pedagóguspályát, ezen belül is a testnevelő tanári hivatást illeti – kezdte Ferling József. – A szüleim azt szerették volna, ha a papi pályát választom, Szántó Antal esperes úr el is vitt a győri teológiára bemutatni azt, de mire aktuális lett volna a továbbtanulás, megszüntették. A Széchenyiben érettségiztem, Ravasz Endre volt a testnevelő tanárunk, de több alkalommal is én tartottam meg helyette az órákat, amit nemcsak a társaim, hanem én is nagyon élveztem.

Ferling József 1952-ben fejezte be középiskolai tanulmányait, és mint kiváló tornászt és labdarúgót azonnal föl is vették a Testnevelési Főiskolára, ahol 1956-ban diplomázott. Csanádi Árpád, a Fradi egykori kiváló labdarúgója, a későbbi híres sportvezető volt az egyik tanára a TF-en, aki szárnyai alá vette a tehetséges fiatalembert, sőt kapacitálta, hogy az akkor még az Aranycsapat legendás középcsatárát, Hidegkúti Nándort is a sorai között tudó MTK-ba igazoljon, de a szíve hazahúzta Sopronba.

– Az SVSE legendás intézője, Bodnár Alajos igazolt le az SVSE-be, tanári állást pedig a gépipari technikumban kaptam, ahol összesen 34 évig tanítottam, onnan is mentem nyugdíjba, de ezt követően még tanítottam az egyetemen is – folytatta Ferling József. – A foci mellett a röplabda volt a kedvenc sportágam, annak idején volt, amikor tíz csapat indult a városi bajnokságban csak a mi iskolánkból. Két tanítványom, Kelemen Ferenc és Horváth Gábor többszörös magyar válogatott röplabdázó lett.

Idén ünnepli százéves fennállását a Soproni VSE, melynek labdarúgói pontosan ötven évvel ezelőtt érték el egyik legnagyobb sikerüket. A Győri MÁVDAC ellen fél évszázaddal ezelőtt így állt fel a soproni csapat: Kormos, Rácz, Ferencz, Schift, Polgár, Király, Csete, Rajnai, Ferling, Kiss, Szabó.

– Öten élünk még az egykori csapatból: Kormos Ernő, Schift „Tutu”, Ferencz Gyuszi, Kiss Lala és én – zárta Ferling József. – Az egykori TF-es évfolyamból pedig csak kilencen voltunk ott a vasdiploma-átadáson, pedig annak idején több mint hetvenen végeztünk… 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.