Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronban teljesedett ki
Dr. Baranyai Tibor jelenleg is aktívan dolgozik Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Baranyai Tibor 16 éven át volt a kórház igazgatója

Sopronban teljesedett ki

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Prof. dr. Baranyai Tibor címzetes egyetemi tanár 1969-ben kapta kézhez orvosi diplomáját, melyet követően hét évig Tállya környékén, a híres tokaj–hegyaljai borvidéken körzeti orvosként dolgozott. Ezt követően visszament az egyetemre, ahol szakmai érdeklődése nagyon hamar a radiológia, ezen belül is az ultrahang- és a CT-diagnosztika irányába fordult. Olyan tanítómesterei voltak, mint Péter Mózes és Var­gha Gyula professzor. 1985-ben nevezték ki a soproni kórház radiológiai osztályának élére. Tizenhat éven át volt a kórház igazgatója, kiemelkedő szerepe volt az intézmény rekonstrukciójában. Több cikluson át töltötte be a Magyar Radiológus Társaság elnöki tisztét. Az onkológiai bizottság vezetője, jelenleg is aktívan részt vesz a röntgen és izotópdiagnosztikai osztály szakmai munkájában.

– Kisnemes őseim, mint a családnevem is mutatja, eredetileg Baranyában éltek, majd később egy a Zempléni-hegység lábánál, a Hernád folyó völgyében fekvő kis faluban, Zsujtán telepedtek le – kezdte dr. Baranyai Tibor. – Baranyay Sándor nagyapámnak, aki még y-nal írta a családnevünket, a tokaji borokhoz használt hordóiról elhíresült Göncön volt húsboltja. Édesapám is a nagyapa mellett dolgozott, nyilván vitte is volna tovább a szakmát és az üzletet, ha nem jön közbe a háború. Nem sokkal annak befejezése előtt hívták be katonának, 1944 novemberében Budaörs közelében halt hősi halált, huszonnégy évesen. Édesapám egyébként kiváló zenész volt, a hegedűjét meg is örököltem tőle, de sajnos csak azt, istenáldotta tehetségét csak részben. Anyai nagyszüleim is Zsujtán éltek, Bittó András nagyapámnak kovácsműhelye volt. Gyerekként ámultam és bámultam, hogy mi mindent tudott az izzó vasdarabból formálni. Keménykötésű, karakán ember volt, még akkor is föl tudott állni, amikor kuláklistára tették, és mindenét elvették. Sokat köszönhetek neki, megtanított emberségre, tisztességre, a munka szeretetére.

– Abban, hogy én orvos lettem, meghatározó szerepe volt Nagymáté Gyula doktor úrnak, egykori körzeti orvosunknak – folytatta dr. Baranyai Tibor. – Lovaskocsival járta a falvakat, mindenki szerette őt, ugyanis nemcsak a testet, hanem a lelket is meggyógyította. Az ózdi József Attila Gimnáziumban érettségiztem, majd elsőre felvettek a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Hogy jól választottam-e hivatást? Goethe szavaival élve „Jól válaszd meg az álmod, mert ez meghatározza egész életed alakulását…”. Azért pedig, hogy életpályám Sopronban teljesedett ki, hálás vagyok a városnak és mindenkinek, aki ebben segítségemre volt. 

Családi háttér: 1944-ben született a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Zsujtán. Édesapja fél évvel fia születését követően halt hősi halált Budapest ostromakor. Édesanyja a háztartást vezette. Felesége röntgenasszisztens volt, három évvel ezelőtt hunyt el. Andrea lánya informatikus–matematikus, könyvelőként dolgozik. Tibor fia közgazdász, egy ingatlaniroda vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.