Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pedagógus ősök útján
Dr. Király Géza Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Király Géza őrzi felmenői szellemi örökségét

Pedagógus ősök útján

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Király Géza a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának Geomatikai, Erdőfeltárási és Vízgazdálkodási Intézetének egyetemi docense 1997-ben vette át okleveles erdőmérnöki diplomáját. Pályaválasztásában nagy szerepet játszott a nagyapa szakmai és emberi meghatározó személyisége, de természetesen a professzor nagybácsi is hatással volt rá, akinek egyúttal a tanítványa is volt.

– Apai családfámat egészen a 17. századig tudom visszavezetni – kezdte dr. Király Géza. –Nyíregyházi evangélikus család leszármazottjai vagyunk, jellemzően tanítók, iskolaigazgatók voltak a felmenőim, bár volt evangélikus lelkész is a családban. Ükapám, Király József Pál Nyíregyházán született, majd 1843-tól a selmecbányai evangélikus főgimnáziumnak volt mennyiség- és természettan tanára, majd az igazgatója. Később a soproni evangélikus főtanoda igazgatója lett, 1856-ban pedig Kolbenheyer Mórral együtt megalapította a második világháborúban elpusztult, az egykori „gödör játszótér” helyén állt evangélikus tanítóképzőt. Király Ernő dédapám már Sopronban született, neves történész, pedagógus és szakíró volt, majd édesapja nyomdokaiba lépve 1885–1919 között ő is tanára, egyúttal az utolsó magyar igazgatója volt a selmecbányai evangélikus líceumnak.

– Király Lajos nagyapám az erdőmérnöki pályát választotta, de csak egy évet tudott abszolválni Selmecbányán, ugyanis az I. világháború kitörésekor mint önkéntes bevonult. Ötévi szibériai hadifogság után Kínát is érintve tért haza, így erdőmérnöki oklevelét már Sopronban szerezte meg. Szerteágazó szakmai munkája mellett barlangkutatással is foglalkozott, a Lillafüred közelében levő Király Lajos-barlang az ő nevét viseli. Hét gyermeke közül Király László a Soproni Egyetem professzora volt, Ilona lánya pedig 1956-ban az Erdőmérnöki Főiskola diákjaival Kanadába emigrált, ahol több verseskötete is megjelent, ma Torontó közelében él, az ottani magyarság egyik összetartó, meghatározó alakja. Édesapám, Király Béla gépészmérnöki diplomát szerzett, nyugdíjba vonulásáig a Miskolci Egyetem mechanika tanszékének volt az oktatója, kinematikával, dinamikával, robotikával foglalkozott.

– A családi tradíciót folytatva közel negyed százada én is pedagógus vagyok – zárta dr. Király Géza. – Hallgatóimnak geodéziát és fotogrammetriát oktatok, emellett azzal is őrzöm felmenőim és az egykori alma mater szellemiséget, hogy kollégáimmal együtt egyetemi dolgozószobáinkat az egykori selmeci akadémia menekített bútoraival rendeztük be.

Családi háttér: 1972-ben született Miskolcon. Édesapja és az édesanyja okleveles gépészmérnökök. Felesége Brassóban szerzett okleveles faipari mérnöki diplomát. Anna lányuk csakúgy, mint Attila fiuk a Széchenyi-gimnázium tanulója.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.