Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsonyi csoda
Sárdy Barbara és Papp Gyula Fotó: Pluzsik Tamás

Sárdy Barbara – Papp Gyula: család, béke, együttlét

Karácsonyi csoda

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Karácsonyi séták, hajnali roráték adventkor, ünnepi koncertek, szenteste a légópincében – az ünnep bizony nagyon sokféle lehet. Sárdy Barbara és Papp Gyula mesélt újságunknak a régi emlékekről és a mai szokásokról is.

– Család, béke, együttlét és felhőtlen boldogság, így emlékszem gyermekkori karácsonyaimra – mondja Sárdy Barbara. – Szenteste délutánján a nagymama volt velünk, megindítóan szép történeteket mesélt a Kisjézusról, rendszerint elvitt bennünket, gyerekeket sétálni, és csodák csodája, mire hazaértünk, ott volt a szobában a feldíszített karácsonyfa. Nagyon sokáig megmaradtunk abban a hitben, hogy ez a csoda mindig megtörténik karácsony szentestéjén, és ehhez a szüleinknek semmi köze.

A gyerekeinkkel is megőriztük a karácsonyi séták hagyományát, de mivel Gina 10 éves lesz, Zsuzsi pedig 12, már nem azért, mintha még ők azt gondolnák, hogy a Jézuska közben meghozza a karácsonyfát. Ez egy szép hagyomány lett. Nagyon fontos mindnyájunk számára a karácsonyt megelőző adventi időszak, a gyerekekkel együtt rendszeresen ott vagyunk az orsolyita templomban a hajnali rorátékon, így éljük meg teljes lényegével a várakozást, a karácsonyi ünnepkört.


– A forradalom évében, 1956 nyarán költöztünk Nádudvarról Budapestre, az első és ezzel együtt talán a legemlékezetesebb karácsonyom ebben az évben volt – veszi át a szót Papp Gyula. – Négyéves voltam, és pontosan nem értettem, hogy miért a légópincében töltjük az ünnepeket. Később engem is rendszeresen elvitt a keresztanyám a szentesték délutánján „sétálni”, míg otthon a szüleim díszítették a karácsonyfát. Egy alkalommal emlékszem, nagy szidást kaptam az édesapámtól, mert talán korábban érhettünk haza, és én idő előtt belestem a szobába. Nagyon emlékezetesek még számomra a karácsonyi koncertek, azok a bizonyos rockmatinék a Corvin moziban a Skorpió és a Dinamit együttessel. Szép volt, elmúlt, ma teljes a boldogságom itt, Sopronban két csodaszép kislányommal és a feleségemmel, Barbarával - karácsonykor és az év többi napján egyaránt.

Sárdy Barbara énekes–dalszövegíró. Kiadott több önálló lemezt, írt rádiójátékokat, készített művészinterjúkat, jelenleg éneket tanít a Sárdy Énekiskolában, emellett zenei korrepetitora a Soproni Petőfi Színháznak.


Papp Gyula zenész, billentyűs, a Mini, a Skorpió és a Dinamit együttes alapítótagja, önálló szólólemeze a Pokol tornácán címmel jelent meg. Zeneigazgatóként közel száz színdarab színrevitelében működött közre. A Soproni Petőfi Színház tavasszal mutatja be Schiller: Ármány és szerelem című művéből készülő rockzenés játékot, melynek ő a zeneszerzője.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.