Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hat évtizedes házasság
Irma néni kezében a 76 évvel ezelőtt készült esküvői fotóval – testvérével, Máriával (a régi fotó jobb oldalán) egyszerre vonultak az oltár elé. A fénykép a Lenck-átjáróban, Kunczl Margit műt

1943-ban volt az első esküvő a Szent István-templomban

Hat évtizedes házasság

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Püspöki engedéllyel hetvenhét évvel ezelőtt, 1941 karácsonyán tartották az első szentmisét a még hivatalosan fel sem szentelt kurucdombi Szent István-templomban. Hamarosan az első esküvőt is megrendezték...

– Azt a bizonyos szentmisét még a puszta falak között mutatta be Orovits Ferenc plébános, majd valamivel több mint egy év múlva, de még mindig a templom felszentelése előtt, 1943. február 28-án volt a mi esküvőnk – emlékezett vissza a több mint hetvenöt évvel ezelőtti eseményre özvegy Tóth Istvánné, a hamarosan 95. születésnapját ünneplő Irma néni.

Nevezetes nap volt a templom életében az első esküvő, ráadásul egyszerre vezette oltár elé Horváth Jenő, illetve Tóth István a két Erdős lányt, Máriát és Irmát.

– Nemcsak az esküvőnk volt puritán, hanem még maga a templom is, hisz nem készültek el még az oltárdíszek sem, mint ahogy Sterbenz Károly festőművész sem foghatott még hozzá a falakat díszítő freskók elkészítéséhez – folytatta Irma néni. – A nővéremék már nagyon tervezték az esküvőjüket, az édesanyám pedig azt mondta, hogy akkor legyen Mária nővéremmel egyszerre, együtt az esküvőnk, és így is történt. A Kurucdombon, a Thököly téren laktunk, ezért ragaszkodtunk a még teljesen el sem készült Szent István-templomhoz.

Irma néni a férjével a tánciskolában ismerkedett meg, melyet abban az időben az Új utcában lévő Katolikus Körben rendeztek.

– A nagy világégés, a második világháború küszöbén volt Európa – mesélte Irma néni.

– Én még csak tizenhat éves, csitri kislány voltam, István pedig éppen tizennyolc. Négy év udvarlás, illetve jegyben járás után került sor az esküvőre, ami éppen hat évtizedig tartott, így még megünnepelhettük a gyémántlakodalmunkat is.

Az esküvőt követő öt évben négy lánya született Irma néniéknek, így nőiszabó-szakmáját nem tudta gyakorolni, minden idejét és energiáját a gyerekek nevelésére fordította. – A férjem autószerelő volt, nagyon szerettünk volna egy fiút, aki netán majd az ipart is tovább tudja vinni, de milyen az élet, az ötödik gyerek is lány lett.

Nagy öröm volt a később született kilenc unoka, a tizenhét dédunoka és Lara, az ükunoka érkezése is.

– Boldog vagyok, ha egy-egy családi ünnepen együtt látom mindnyájunkat, ezt az összetartó nagy családot, mely éppen a napokban gyarapodott egy aranyos kicsi lánnyal, Zselykével.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.