Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fürst Frieda tragédiája
Frieda édesanyja, Károly öccse, Frieda és az édesapa, Fürst Károly családi fotó

A Fürst családot 1946-ban kitelepítették Bánfalváról

Fürst Frieda tragédiája

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„E helyen vesztette fiatal életét” – áll a Várhely utca végén lévő emléktáblán. Fürst Frieda 1945. augusztus 24-én hunyt el Bánfalván, tragikus haláláról sokáig nem mertek beszélni a helyiek.

A Várhely utcában, már majdnem az utca végén van egy emléktábla a következő szöveggel: „Frieda Fürst 3. 4. 1929 – 24. 8. 1945/ Gedenke mein an diesem Ort,/ wo ich verlor mein junges Leben,/ durch Feindeskugel – kalter Mord,/ Gott der Herr mög’ ihm vergeben./ E helyen vesztette fiatal életét.”

A német sorok fordítása: Emlékezz rólam e helyen,/ hol elvesztém fiatal életem,/ ellenséges golyó – hideg gyilkosság által,/ az úristen bocsásson meg neki.”.

Mi is történt valójában itt, e helyen szinte napra pontosan 74 évvel ezelőtt? Szemtanú természetesen már nincs, a Fürst családot 1946-ban kitelepítették, a tragédiát követően pedig a faluban mindenki jobbnak találta hallgatni az esetről…

– Azt követően, hogy 1945 tavaszán a szovjet csapatok bevonultak Sopronba, sok katonát itt, Bánfalván szállásoltak el – mesélte Grietsch Magda tanárnő, aki az annak idején egész Bánfalvát megrázó tragikus történetet a szüleitől hallotta. – A Fürst család a Várhely utca akkor legutolsó házában lakott. Azon az ominózus augusztusi napon a szülők kint a szőlőben dolgoztak, velük volt tizenkét év körüli Károly fiúk is, egyedül Frieda volt otthon. Beállított hozzájuk egy ittas orosz katona, és bort kért a lánytól, aki annyira megijedt a váratlan látogatótól, nyilván attól is tartva, hogy ha bort ad a katonának, akkor az erőszakoskodni is fog vele, hogy kiszaladt az utcára, és elkezdett futni a falu felé. A katona ekkor utána lőtt, Frieda tőlük a második ház előtt rogyott össze. Amikor a szülők jöttek haza a szőlőből, szembe találkoztak egy lovaskocsival, melyen a súlyosan sebesült lányt vitték a kórházba, de sajnos ­Friedán már nem tudtak segíteni, még aznap meghalt.

A helyzet jobb megértéséhez álljon itt néhány sor Prőhle Károly bánfalvi evangélikus lelkész feljegyzéséből: „Ebben az időben a nőkkel való erőszakoskodás nagyon gyakori volt, ezért a fiatal lányok és asszonyok gyakran a pincékben rejtőzködtek el.”. A megtörtént esetekről nyilván széltében-hosszában beszéltek a faluban, ezért is érthető, hogy a 16 éves Fürst Frieda elfutott a részeg orosz katona elől.

A család tragédiája ezzel még nem ért véget, alig egy évvel később minden vagyonuktól megfosztva kitelepítették őket Németországba. A család később Mosbachban élt, a Várhely utcai emléktáblát–emlékkövet a rendszerváltást követően Frieda öccse, az időközben elhunyt Karl Fürst állíttatta. 

Fürst Frieda emléktáblája a Várhely utcában  Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.