Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elkötelezett mérnöktanár
Horváth István Fotó: Pluzsik Tamás

Közel száz elfogadott újítása van Horváth Istvánnak

Elkötelezett mérnöktanár

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Horváth István Apáczai Csere-, Életpálya- és Millennium 2000-díjas mérnöktanár, a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Schilling János Alapítvány egyik alapítója és elnöke.

– Apai felmenőim Fertőszéplakról származnak, ahol annak idején nagyon sok Horváth család élt – kezdte Horváth István. – Egymást úgynevezett ragadványnevekkel különböztették meg, így voltak például „dombi” vagy éppen „ámerikás” Horváthok, mi pedig a „Miklósok”. Hivatalosan természetesen ezt az előnevet nem használom, de amikor elkezdtem rajzolni, megkülönböztetve magam sok-sok névrokonomtól és pályatársamtól, a Miklós Horváth István művésznéven alkottam.

Az ősök mindnyájan molnárok voltak. – Sándor nagyapának hét gyermeke volt, akik közül ketten, Kálmán és Lajos nagybátyáim a nagy világválság idején „kitántorogtak” Amerikába. Mint a fiúk közül mindenki, ők is kitanulták a molnár mesterséget, Cleveland környékén telepedtek le. Édesapám az első világháborúban matrózként a legendás Szent István csatahajón szolgált. 1918 júniusában éppen szabadságon volt, amikor olasz torpedós gyorsnaszádok elsüllyesztették a Monarchia haditengerészetének büszkeségét. Leszerelését követően Budapesten úri szabóként dolgozott.

– Édesanyám családja, a Pokker família a 18. században Hollandiából telepedett Eszterházára – folytatta Horváth István. – Mint kiváló útépítő szakemberek ők kapták a megbízatást, hogy a Hanságon keresztül megépítsék azt az utat, melyen aztán 1773-ban Mária Terézia hintója is végiggördült. Többszörösen átépítve és feltöltve ez az út ma is létezik. Pokker János nagypapa kétszer nősült, összesen 18 gyereke született, köztük az édesanyám. Édesapámmal 1926-ban kötöttek házasságot. A háború után költöztünk haza Fertőszéplakra. Eszterházára nap mint nap gyalog jártam át az elemi iskolába, majd élethivatást választva 1952-ben iratkoztam be a soproni Kempelen Farkas Gépipari Technikumba. Új iskola volt ez akkoriban, mi voltunk a második osztály, ma már legendás tanárokkal, Abonyi Ákos volt az igazgató, az osztályfőnököm pedig Baráth Zoltán tanár úr.

Horváth István változatos pedagóguspályája során óraadóként, illetve mérnöktanárként tanított a Széchenyi- és a Berzsenyi-gimnáziumban, oktatott fizikát Sopron mindkét kereskedelmi iskolájában, évekig volt a villamosipari képzés szakfelügyelője, majd a VasVillából ment nyugdíjba. Kreativitását mi sem jellemzi jobban, mint hogy közel száz elfogadott újítása van, három alkalommal kapta meg a kiváló újító aranyfokozata kitüntetést. Grafikusként is jegyzett művész, panorámaképeivel számos város főterét, illetve történelmi emlékhelyet örökített meg. 

Családi háttér: 1937-ben született Budapesten. Édesapja szabómester volt. Édesanyja a háztartást vezette, majd később hivatalsegédként dolgozott egy iskolában. Felesége tanítónő, a Petőfi Sándor Általános Iskolából ment nyugdíjba. Edit lányuk tanárnő, István fiuk pedig több sportágban is edző, illetve masszőr.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.