Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az erdő az élete
Dr. Jámbor László fotó: Pluzsik Tamás

Családdá kovácsolta az erdőgazdaságot

Az erdő az élete

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Huszonegy év igazgatóság után tavaly év végén vonult nyugdíjba a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezetője, dr. Jámbor László. A címzetes egyetemi docens, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke egyetemista korában Sopronban töltötte a nyári gyakorlatot, majd friss diplomásként a Magyar Nemzeti Bank soproni fiókjában dolgozott. Ezt követően a járási hivatalban, a városházán, az Erdészeti Tudományos Intézetben és a Soproni Egyetemen folytatódott szakmai pályafutása.

– A Hajdú-Bihar megyei Komádiból származom – mesélte dr. Jámbor László. – Édesapám 1939-ben vette át gyógyszerész diplomáját, majd behívták katonának. 1951-ben a debreceni Gyógyszertári Központból mindössze néhány hónap helyettesítésre küldték Komádiba, aminek az lett a vége, hogy lényegében ott élte le az életét, ott ismerte meg az édesanyámat, ott alapított családot, 75 éves koráig dolgozott ott gyógyszerészként. Öcsémmel együtt mi is ott nőttünk föl, bár a középiskolát, kollégistaként, én már a Hajdúböszörményen végeztem el. Zoltán öcsémmel gyakran mi is bementünk édesapámhoz a patikába. A testvéremből, ahogy viccesen mondani is szoktuk, „méregkeverő”, vagyis növényvédő szakmérnök lett, én pedig Pécsett, a közgazdaságtudományi egyetem kihelyezett tagozatán közgazdász diplomát szereztem. Itt ismertem meg a feleségemet, évfolyamtársak voltunk, aki viszont tősgyökeres soproni, így neki köszönhetem, hogy ma már én is soproninak vallom magam.

– Szinte napra pontosan 33 éve, 1987-ben kerültem a Tanulmányi Erdőgazdasághoz közgazdasági osztályvezetőnek, vezérigazgatónak 1998-ben neveztek ki – folytatta dr. Jámbor László. – Annak idején a soproni erdőket sújtó szúkárosítás miatt rendkívül nehéz helyzetbe került gazdaságot munkatársaimmal együtt sikerült egyenesbe hozni. Jelentős eredménynek tartom, hogy megvalósítottuk az erdőgazdaság közjóléti fejlesztési tervét, így ma a Soproni Parkerdő az ország második leglátogatottabb, területegységre vetítve pedig a legfelszereltebb parkerdeje, melyet évente mintegy egymillió ember keres fel. A legbüszkébb arra vagyok, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaságot sikerült egy nagy családdá összekovácsolni, és ez reményeim szerint továbbra is így marad.

Családi háttér: 1952-ben született Berettyóújfaluban. Édesapja gyógyszerész volt, édesanyja pedig bérszámfejtőként dolgozott. Felesége közgazdász, a Soproni Postaigazgatóság gazdasági igazgatóhelyetteseként ment nyugdíjba. A szülők példáját követve László fiuk szintén közgazdász, Erzsébet lányuk pedig dietetikus.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.