Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Apa és fiai kiegészítik egymást
Dr. Czíner István és fiai, ifj. dr. Czíner István és Czíner Bence (b–j). Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Dr. Czíner István és fiai: István és Bence

Apa és fiai kiegészítik egymást

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Czíner István fogorvos meghatározó mintául szolgált fiainak, akik így mindketten a fogorvosi élethivatást választották.

– Egy kis családi előtörténet szükségeltetik a pályaválasztásomhoz – kezdte dr. Czíner István. – Édesanyám orvosnak készült, de tanulmányai megkezdésére a háború után nem volt lehetősége, könyvtárosként dolgozott. Lényegében az ő vágyait valósítottam meg, sőt valamiképpen a húgom is, aki a gyógyszerész élethivatást választotta, mindezekhez természetesen szükségeltetett édesapánk ösztönzése és hathatós segítsége is. Nem feledkezhetem meg a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kiváló tanárairól sem, ahol megalapozott tudást szereztem egyetemi tanulmányaimhoz. Családi vonatkozása van annak is, hogy miért éppen fogorvos lettem, ezt pedig dr. Kovács Ádám professzor úrnak, a kiváló szájsebésznek köszönhetem, aki édesapám baráti köréhez tartozott. Rá már gyerekkorom óta fölnéztem, egyfajta ikon volt a szememben.

Dr. Czíner István summa cum laude minősítéssel szerezte meg fogorvosi diplomáját, majd néhány év makói praxis után közel harminc éve él orvos feleségével és két fiukkal Sopronban.

– Számomra nem volt alternatívája a fogorvosi életpályának, hisz öcsémmel együtt lényegében a rendelőből indultunk iskolába, és oda is érkeztünk vissza – folytatta ifj. dr. Czíner István. – Jó volt látni az elmenő betegek elégedettségét, úgy hiszem, ez is rendkívüli módon inspirált.

István 2023-ban kapta kézhez fogorvosi diplomáját, jelenleg pedig dentoalveoláris (a fogak és az állcsontokon, valamint lágyszövetekben található kóros elváltozások felderítése és kezelése – a szerk.) sebész rezidensként dolgozik egy budapesti praxisban, de gyakori „vendég” édesapja soproni rendelőjében.

– Csak ismételni tudom Isti bátyám szavait, számomra is teljesen egyértelmű volt, hogy élethivatás tekintetében az édesapám nyomdokába lépek – fogalmazott Czíner Bence, aki jelenleg a budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának végzős hallgatója.

– Mint az élet más területein, így a fogorvosi gyakorlatban is hihetetlen nagy változások történtek az elmúlt években, így a digitális fogászat trendjei hazánkban is nyomon követhetőek – vette vissza a szót fiaitól dr. Czíner István. – Fiaim már ennek az új hullámnak a képviselői, ami nem azt jelenti, hogy én feltett kézzel csak nézem őket, hanem azt, hogy továbbra is van, amit ők tanulnak tőlem, és természetesen több mindenben én kérem ki az ő véleményüket. Egyszóval kiegészítjük egymást, aminek eredményeként egyre pontosabb diagnózisokat és hatékonyabb kezelési terveket tudunk felállítani.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.