Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – dr. Tóth Péter és fia, dr. Tóth Gergely
Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – dr. Tóth Péter és fia, dr. Tóth Gergely

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Néhány hónapja dr. Tóth Gergely főorvos vezeti a Soproni Gyógyközpont Csecsemő- és Gyermek­gyó­gyá­sza­ti Osztályát, melynek osztályvezető főorvosa 2009-ig az édesapja, dr. Tóth Péter volt.


– Édesanyám tanárnő volt, édesapám pedig a háború előtt katonatisztként szolgált, ami egyfajta megbélyegzést, sőt még annál is többet jelentett az ötvenes években – mondta el dr. Tóth Péter.

– Apámat is elvitték 1950-ben, bebörtönözték, és csak ’56 nyarán szabadult, de ezt követően is csak segédmunkásként tudott elhelyezkedni. Talán mondanom sem kell, hogy ilyen családi háttérrel még a gimnáziumba való bejutás sem volt egyszerű. Eredeti szándékom szerint mérnök, mégpedig építészmérnök szerettem volna lenni, de budapesti tanulmányaimat a szüleim nem tudták volna finanszírozni, így érettségi után a helyi, tehát a pécsi „egyetemi palettáról” kellett továbbtanulási lehetőséget választanom, lényegében ezért lettem orvos. Volt persze egy kis családi indíttatás is a háttérben, ugyanis a keresztapám gyermekorvosként praktizált, ő pedig mindig is egyfajta minta volt számomra, így amikor szakosodnom kellett, akkor az ő példáját követtem.
Dr. Tóth Péter gyermek­gyó­gyász főorvosnak Győrben indult az orvosi pályája, a szakvizsgát követően a kandidátusi fokozatot is ott szerezte meg, majd 1979-től három évtizeden keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig ő vezette a soproni kórház gyermekosztályát.


– Talán joggal lehetek büszke arra, hogy nemcsak egyszerűen édesapám nyomdokaiba léptem, hanem ráadásul még ugyanazon kórház ugyanazon osztályának vezetőjeként folytathatom is az általa megkezdett szakmai munkát – vette át a szót édesapjától dr. Tóth Gergely csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus szakorvos, aki mint mondta, eredetileg szintén nem az orvosi pályára készült.

– Középiskolás koromban a nyári szünidőkben több szállodában is dolgoztam, megfogott az a légkör, úgyhogy elhatároztam, hogy elvégzem a közgazdasági egyetemet, és szállodaigazgató leszek. De aztán oly erős volt az apai motiváció, hogy az utolsó pillanatban irányt váltottam, és Pécsre, az általános orvosi karra adtam be a felvételi kérelmemet. Azt pedig, hogy gyermekgyógyász lettem, teljes egészében édesapám „rovására lehet írni” – így sok-sok egyéb mellett ezért is hálás vagyok neki.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.