Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Alma és fája – Bodnár András és fia, Bodnár Ágoston
A látszerészek: Bodnár András és fia, Ágoston Fotó: Pluzsik Tamás

Alma és fája – Bodnár András és fia, Bodnár Ágoston

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem.

Bodnár András optikai szaküzlete egyúttal egy kis múzeum is: régi szemüvegek, nagyítók, lornyonok sorakoznak az egyik vitrinben, melyekről olyan érdekesen és szakavatottan beszél, hogy egyből világossá válik, miért is választotta Ágoston fia is ezt a hivatást.


– Orvos családba születtem, édesanyám pszichiáter, édesapám pedig fogorvos volt, bátyámhoz hasonlóan pedig minden bizonnyal én is folytattam volna a családi tradíciót, de az igazat megvallva a középiskolában nem voltam „éltanuló”, sokkal inkább a sport, ezen belül is a kosárlabda kötötte le az érdeklődésemet, nem pedig a kémia és a fizika – mesélt a pályaválasztásáról Bodnár András.

– Hogy miért éppen az optikusi pályát választottam, az egy egészen hétköznapi történet: éppen érettségi előtt álltam, amikor az édesanyám élete első szemüvegét készíttette, és az igazat megvallva valójában neki tetszett meg a látszerész szakma. Ő beszélt rá, mondván, sok benne a manualitás, a kreativitás, közel áll az egészségügyhöz, sőt maga a szemüveg nemcsak egyszerűen látásjavító eszköz, hanem egyúttal divatcikk is. Arról nem is beszélve, hogy abban az időben a látszerészet hiányszakma volt, hisz összesen talán két optikai üzlet működött Sopronban. A döntő lökést pedig az adta meg, hogy édesapám elvitt a város talán akkor legjobb optikusához, Németh Józsefhez, a drága jó Marci bácsihoz, aki a szakma minden csínját-bínját ismerte, túl ezen pedig olyan impulzívan és érdekesen beszélt erről a ma már szerintem is csodálatos hivatásról, hogy ezt követően fel sem merült bennem, hogy netán más irányba tendálnék.


– Az én pályaválasztásom ennél sokkal egyszerűbb és prózaibb, hisz lényegében apu üzletében nőttem fel, így egy percig sem volt kétség afelől, hogy a nyomdokaiba lépjek – mondta mosolyogva Ágoston, aki éppen a közelmúltban fejezte be látszerész tanulmányait. – Rögtön szeretnék is továbblépni, mégpedig két irányba. Egyrészt a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az optometrista diploma megszerzése a célom, másrészt pedig a hallásvizsgálat, az audiológia területén is szeretnék komolyabb ismeretekre szert tenni, hisz elkezdtünk hallókészülékek forgalmazásával is foglalkozni, és ez a terület is nagyon érdekel.


– Egyre nagyobb az igény a jól látni és jól hallani probléma együttes megoldására, ami ma már egy speciális, szemüvegszárba épített csontvezetéses hallókészülékkel kiválóan megoldható – vette vissza a szót Bodnár András. – A mi szakmánkban is rohamosan fejlődik a technológia, és ebben nagyon számítok Ágoston fiatalos lendületére.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.