Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vasdiplomás jogász
Dr. Hoffmann János Ottó. Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Hoffmann János Ottó családja fordulatos életutat járt be

A vasdiplomás jogász

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk égető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok is, akik már nemzedékek óta itt élnek, s azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Hoffmann János Ottó vasdiplomás jogász 1951-ben kapta kézhez diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Több mint negyven évig dolgozott az Épületasztalosipari és Faipari Vállalatnál mint kereskedelmi osztályvezető, majd jogtanácsos, később pedig a SOFA igazgatótanácsnak volt a tagja 73 éves koráig.

– Hans Hoffmann dédnagyapám földmérő mérnök volt az Osztrák–Magyar Monarchiában, és mint ilyet gyakran helyezgették a birodalomban – tekint vissza felmenői kapcsán a történelmi múltba dr. Hoffmann János Ottó. – Lehet, hogy éppen ezért született mind a nyolc gyermeke másutt, egy biztos, hogy nagyapám, aki szintén a Hans keresztnevet kapta, Bécsben látta meg a napvilágot. Nagyapának elegáns kávéháza volt Bécs belvárosában, három biliárdasztallal, ami ritkaság volt abban az időben. Ez volt az úgynevezett boldog békeidő, Ferenc József szavaival élve: „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”.

Dr. Hoffmann János Ottó nagy­­­­szüleire sajnos nem volt igaz a császár és király optimista, derűlátó mondata, ugyanis mindketten fiatalon, a harmincas éveik derekán haltak meg, így ifjabb Hans Hoffmann kisgyerekként árván maradt. Nevelését nagynénje, Fanny Hoffmann vette át, aki kiváló koloratúrszoprán operaénekes volt, karrierje csúcsán Európa szinte minden jelentős operaszínpadán fellépett, Szentpétervárt is beleértve.

– A színpadtól visszavonulva apámmal együtt Sopronban telepedtek le, ugyanis itt élt a nővére, Walburga, aki Johann Lorenznek, a Szent Mihály-templom neves karnagyának volt a felesége, Fanny nagynéném pedig a soproni zeneiskola első énektanárnője lett. Apám és Fanny tante a Szent Mihály utca 8-ban laktak, ahová tanítványok is jártak énekórákra, köztük egy gyönyörű hangú lány, Perl Erzsébet is, akit Elsaként ismertek és a Posch család leszármazottja. Talán mondanom sem kell, hogy ő lett az én édesanyám. Édesapám tanulmányait befejezve egy bankban helyezkedett el, majd a gazdasági világválság bankcsődjeit követően pályát váltott és Kuncz Ottó soproni szénnagykereskedőnél dolgozott, azonban hamarosan önállósította magát, és a Csengery utcában megnyitotta a Hoffmann János Szénnagykereskedést, ahol még én is segédkeztem joghallgató koromban.

Családi háttér

Hoffmann János Ottó 1927-ben született Sopronban. Édesapja előbb banktisztviselő, majd később saját szén- és fanagykereskedés tulajdonosa volt Sopronban. Édesanyja kiváló énekes, a bécsi Steineder professzor tanítványa volt gyönyörű drámai szoprán hanggal, de fontosabb volt számára a család, mint az énekesi karrier. Felesége könyvelőként dolgozott a Soproni Sörgyárban. Ottó fia édesapjához hasonlóan jogot végzett, műkereskedelemmel és ehhez kapcsolódó oktatással foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.