Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A lelkes kémikus borásznak készül
Varga Péter Fotó: Németh Péter

A lelkes kémikus borásznak készül

| Madarász Réka | Tallózó

Varga Péter korábban főként matematikaversenyeken indult, idén viszont kémiából került be az OKTV döntőjébe.

3. osztályos kora óta Varga Peti szinte minden matekversenyre benevezett, ami csak az útjába került. Számos kiemelkedő eredményt tudhat a magáénak, utoljára 3. helyezést ért el egy megyei megmérettetésen, idén pedig csupán egy ponttal csúszott le az OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) döntőjéről. A Széchenyi-gimnázium 12.C osztályos tanulója tavalyelőtt próbálkozott először a kémiával, akkor 5. helyen végzett az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny megyei fordulóján. Tavaly tagja volt az országos bionika akadályverseny győztes csapatának is. 

– A két tantárgy egyformán közel áll hozzám, egyszerűen most jobban sikerült a kémia – mesélte a mosolygós fiú. – Az eddigi két forduló rendkívül megterhelő volt, mivel az elméleti és a számolási feladatokra összesen öt órát kaptunk. A döntőben már csak gyakorlat lesz: ismeretlen anyagokat kell azonosítanunk kísérletekkel.

Petit tanárai, Kiss-Huszta Pál­ma és Poór Attila készítették fel a kémiaversenyekre. A szűkszavú fiatalembernek már most határozott elképzelése van a jövőjéről: ikertestvérével, Gáborral – aki most is az osztálytársa – a Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlész–borász szakára jelentkeztek.

– A nagyapám alapította a Puklus családi vállalkozást – meséli Peti. – Mivel születésünk óta velük élünk Fertőszentmiklóson, és a kert végében van a borászat, úgyszólván belenőttünk a szakmába. Most már a szüleim viszik tovább a vállalkozást, és a testvéremmel együtt mi is egyre nagyobb részt vállalunk a teendőkből. A kémia iránti érdeklődésem is a borászkodásnak köszönhető.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.