Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legjobb kikapcsolódás
Hajdú Tamás Fotó: Pluzsik Tamás

Pedagóguscsaládból zenei pályára

A legjobb kikapcsolódás

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Hajdú Tamást a „beatkorszak” soproni nemzedéke a Roller és a Drifters együttes billentyűseként is ismerhette, majd később vendéglátósként dolgozott, a legutóbbi időkben pedig a domonkos rendház melletti kegytárgyboltot vezette.

– Hajdú János nagyapámat, aki vasutas volt, én már sajnos személyesen nem ismertem – mesélte Hajdú Tamás. – Őt a munkája miatt ide-oda helyezték, így apám Jászberényben született, majd onnan a család Budapestre került. Hogy abban az időben milyen stabil anyagi hátteret jelentett a vasútnál dolgozni, azt jól jelzi, hogy apám Egerben tanári oklevelet szerzett, egyik leánytestvére orvos lett, majd neves és elismert reumatológusként híres betegei voltak, többek között Babits Mihály. Később Sopronban egy alapítványt létesített vasutas gyermekek tanulmányainak támogatására. A másik nagynéném pedig rajztanár, elismert festőművész volt. Egyébként éppen a közelmúltban számoltuk össze, hogy a családunkban harminchatan voltak, illetve jelenleg is pedagógusok – közülük a testvéreim közül is négyen.

Hajdú János anyai felmenői a Bodnár család révén Erdélyből, Szatmárnémetiből származnak. – Bodnár Alajos dédapám 1862-ben született, és vele, illetve a feleségével kezdődött a pedagógusvonal a családban. Nyolc gyermekük közül heten lettek tanárok, tanítók, köztük az én nagyanyám, Bodnár Terézia is, sőt az ő férje, az én nagyapám, Bodó András úgyszintén. Édesanyám Debrecenben, a Szegény Iskolanővérek által vezetett Svetits Intézetben szerzett tanítói oklevelet, majd édesapámmal megismerkedve még háború előtt, anyám rokonságának hívó szavára Sopronban telepedtek le. Apám először a Halász utcai, hivatalos nevén Magyar Királyi Állami Petőfi Sándor Polgári Fiúiskolában, majd a háborús, illetve az azt követő években több vidéki tanintézményben, így a szülőfalumban, Fertőszéplakon is tanított. Később a Berzsenyiben és a Széchenyiben volt óraadó, majd faipari szaktanárként a 403-as Ipari Szakmunkásképzőből ment nyugdíjba, édesanyám pedig végig az Orsolya téri iskolában oktatott.

– E tekintetben én kilógok a sorból, nekem a zene volt a mindenem – zárta Hajdú János. – Horváth Józsefnél, a zeneiskola igazgatójánál hét évig hegedülni tanultam, de igazán mindig a zongora vonzott, ma is ez a legjobb kikapcsolódás számomra.

Családi háttér

1948-ban született Fertőszéplakon. Szülei pedagógusok voltak. Felesége egészségügyi végzettségű, Tamás fiuk édesapja nyomdokaiba lépett, a vendéglátásban dolgozik, Eszter lányuk pedig kozmetikus. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.