Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvjuk hajunkat a napsugaraktól!
Ne frissen festett hajjal induljunk nyaralni, ugyanis a hajunknak 24–48 órára van szüksége, hogy kiheverje a műveletet.

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Óvjuk hajunkat a napsugaraktól!

| Madarász Réka | Sztárok

Rengeteget hallani arról, hogy az UV-sugárzás mennyire ártalmas a bőrnek, ám arról kevesebb szó esik, hogy a hajunkat is érdemes védenünk ellene. Frissen festett hajjal például nem ajánlott nekivágnunk a nyaralásnak.

A hajszál külsejét – tobozhoz hasonlóan – egymást fedő lemezkék alkotják, ezek felelnek a haj fényességéért és egészségéért. Ha a lemezkék megsérülnek, a haj megrongálódik, száraz és töredezett lesz.

– Ha sós víznél nyaralunk, minden este hajat kell mosnunk, még akkor is, ha nem megyünk bele a vízbe – tudtuk meg Boda Balázs fodrászmestertől. – A hajunk számára ugyanis a szél a legártalmasabb, ami belefújja a sót, és annak kristályai leradírozzák a hajszálak külső rétegét, amitől kiszárad. Amennyiben elmulasztjuk a hajmosást, ahhoz hasonló károsodást szenvedhet a hajunk, mintha szőkítenénk.

Még egy jó tanács: lehetőleg ne frissen festett hajjal induljunk nyaralni, ugyanis a hajunknak 24–48 órára van szüksége, hogy kiheverje a műveletet. Ha erre nem hagyunk elég időt, hamar le fogja dobni a festéket. Vagyis a nyaralás előtt és után egy héttel ajánlott hajat festetnünk.

– Ha mediterrán országba utazunk, tapasztalhatjuk, hogy minden nőnek van UV-védő spray a táskájában – folytatta Balázs. – Mi is bevezethetjük ezt a szokást, főleg, ha szőke vagy vékony szálú a hajunk. Akár naponta többször is használhatjuk, de a napi hajmosást nem úszhatjuk meg így sem. A kozmetikai cégeknél kapható nyárra kifejlesztett, sampont, pakolást és sprét tartalmazó UV-védő csomag. Célszerű egy ilyet magunkkal vinnünk.

Ha balzsamot használunk, a nyaralás alkalmával cseréljük pakolásra, mert ha a hajunk a megszokottnál intenzívebb ápolásban részesül, kevésbé szárad és fakul. Ha pedig világosabb hajszínre vágyunk, nyaralás előtt ne fessük be, mert előfordulhat, hogy a nap annyira kiszívja, hogy a nyaralás után már kevésbé erős anyagokkal is elérhetjük a kívánt hatást.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...