Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Letisztult ünnepi trend
A legújabb trendek szerint a báli ruhának nemcsak gyönyörűnek, hanem kényelmesnek is kell lenni Fotó: Szita Márton

Letisztult ünnepi trend

| Madarász Réka | Sztárok

A szilveszter remek alkalom arra, hogy a legújabb ruhakölteményünkben tündököljünk, ám ha szolidabb szettben készülünk átlépni az új esztendőbe, nem maradunk le semmiről, hiszen január 6-án megkezdődik a báli szezon.

Néhány éve jellemző már az a tendencia, hogy a báli ruhának nemcsak gyönyörűnek, hanem kényelmesnek is kell lennie. Egyre több a rugalmas alkalmi anyag. Egyszerű szabásvonalak teszik lehetővé, hogy az alakhoz jól illeszkedjen az öltözetünk. A túldíszítettség helyett a klasszikus elegancia került előtérbe. 

– Az alkalmi trenden belül több irányzat figyelhető meg: az egyiket görög istennős stílusnak hívom – tudtuk meg Szilágyi Katalin divat- és stílustervezőtől. – Ezek a darabok lágy, puha kelmékből készülnek, melyeket drapériaként használnak a tervezők. A ruha vonalát redőzések, ráncok adják meg. Ezek a viseletek többnyire melegebb pasztell színekben – halványsárgában, drappban, fáradt terrakottában – láthatóak a divatpalettán.

A gótikus stílus éppen az előző ellentéte. Kemény, vastag, ropogós anyagból – például taftból – készítik a ’80-as évek hangulatát idéző darabokat, amelyek szigorúan fekete színben mutatnak jól. Idén ugyancsak közkedveltek a szaténruhák, amelyek ráadásul még hordhatóak is. Fényes, erős anyagok, klasszikus szabásvonalak jellemzik őket. Audrey Hepburn viselt ilyen szép vonalvezetésű, nemes anyagokból készült öltözeteket. Ezeknél is fontos a szín: dominálnak a mély tónusok, különösen a zöldes árnyalatok, a mélykékek, a meggypiros. Nagy sláger idén az arany és árnyalatai, főként a rózgold, a púderes arany és az óarany.

– Azt hiszem, hogy itthon elég kevesen fogják követni a negyedik irányzatot – tette hozzá Kata. – A nyári ruhatrendekből vándorolt át a báli repertoárba a mintás hosszú ruha. A nyomott mintás selyemanyagok és a drámai hatást keltő fazonok a nem feltétlenül hétköznapi embernek való extrém, elvont vonulathoz tartoznak.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...