Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kendőkkel tökéletesen
Mivel a kendő az arc közelében helyezkedik el, fontos, hogy a színei passzoljanak az arcbőrünkhöz. Fotóillusztráció: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Kendőkkel tökéletesen

| Madarász Réka | Sztárok

Vannak olyan kiegészítők, amelyek nem köthetők egyetlen évszakhoz, hanem bármikor viselhetőek, eleganciát, kifinomultságot kölcsönözve megjelenésünknek. Ezek közé tartozik a kendő vagy sál.

A sál eredete egészen az ősi Egyiptomig nyúlik vissza. Az első világháború idején indultak hódító útjukra a kézi kötésű sálak, amelyeket az asszonyok a fronton harcoló katonáknak készítettek. A selyemsálak sokáig luxuscikknek számítottak, melyeket nem mindenki engedhetett meg magának, de a műselyem feltalálásával ez a probléma is megoldódott. Abban, hogy a selyemsál az önkifejezés egyik meghatározó formájaként újra divatba jött, nagy szerepe volt több sztárnak: Audrey Hepburn, ­Grace Kelly és Brigitte Bardot is előszeretettel viselte a bájos kiegészítőt.

Egy sokszínű darabot nemcsak nyakban, nemcsak fejpántként és a karon átkötve viselhetünk, de akár turbánt is készíthetünk belőle. Átköthetjük a táska fülén is, egy kis izgalmat csempészve annak stílusába.

Hogyan válasszunk kendőt, sálat? Mivel ma már egészen olcsón beszerezhetőek a kendők, nehéz ellenállni a kísértésnek. Valakinek rengeteg kiegészítője van otthon, és az aktuális szettjéhez legmegfelelőbbet veszi fel. Van, amikor kifejezetten egy színt, mintavilágot keresünk. Előfordul olyan is, hogy egy alkalmi ruhához kell megtalálnunk az igazit. Egy szép selyemsál vagy kendő ajándéknak is remek ötlet. Ebben az esetben mérlegeljük, hogy az illető szokott-e egyáltalán sálat hordani. Ha igen, mik a kedvenc színei, milyen árnyalatokat visel a leggyakrabban, milyen sálat nem láttunk még rajta. Mivel a kendő az arc közelében helyezkedik el, fontos, hogy a színei passzoljanak az arcbőrünkhöz. Bizonyos színek sápasztanak, mások túl erősek az adott bőrtípushoz. Barnásabb bőrhöz, sötét hajhoz élénk, erőteljes színek, halvány bőrhöz, szőke hajhoz, kék szemhez a pasztellszínek illenek alapvetően. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen korú hölgy, milyen alkalomból kapja a meglepetést.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...