Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt a medvehagymaszezon

A dietetikus válaszol

Itt a medvehagymaszezon

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A medvehagyma a kora tavasz kedvelt növénye, számos lelőhelye van, ahol akár hétvégi programként (védett helyeken kívül) gyűjteni is lehet. Ilyenkor fontos ügyelnünk arra, hogy a levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, mely azonban mérgező. Íze és illata hasonlít a fokhagymához. Sokféle ételben felhasználható fűszerként, például salátákban, levesekben, mártásokban, sós sütemények kiváló kiegészítője lehet, vagy akár pestót is készíthetünk belőle. Önállóan szendvics mellé is fogyaszthatjuk, krémlevesnek is kiváló.

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Magas antioxidánstartalma van, immunrendszert támogató hatása ismert. Vastartalma magas, emellett C-vitamin és további vitaminok és ásványi anyagok is találhatóak benne. Jótékony hatása szív- és érrendszeri szempontból sem elhanyagolható, a vérnyomás- és vérzsírszint csökkentésében is előnyös hatásai ismertek. Gyógynövényként a népi orvoslás gyakran alkalmazza fejfájáscsillapító, szédülést enyhítő hatása miatt, illetve emésztést segítő, puffadáscsökkentőként főként tea formájában. A medvehagymát a gyógyszeripar is előszeretettel használja fel különböző készítményekhez.

Mellékhatásaként fontos megemlíteni, hogy fokozhatja a vércukorszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását, így aki ilyen készítményt fogyaszt, ügyeljen erre!

Medvehagymás pogácsa egészségtudatosan

Hozzávalók: 125 gramm finomliszt, 125 gramm zabliszt, 125 gramm puha vaj vagy margarin, 2 tojás (egy a lekenéshez), 2 evőkanál 12 százalékos tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 2 csokor medvehagyma, tetejére igény szerint reszelt Óvári sajt.

Elkészítési módja: Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sóval és a sütőporral, majd a puha margarinnal összedolgozzuk, elmorzsoljuk. Ezután jöhet a többi hozzávaló, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát 1–1,5 centiméter vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét felvert tojással lekenjük, majd igény szerint megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 20–30 percig sütjük.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...