Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismerje fel a keresztallergiát!

A dietetikus válaszol

Ismerje fel a keresztallergiát!

| Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Közeledik a tavasz, ezzel együtt megjelenhetnek a tipikus allergiás tünetek: orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. Pollenallergiások körében egyre gyakoribb, hogy bizonyos élelmiszerek, főként gyümölcsök és zöldségfélék, diófélék, magvak fogyasztásakor is hasonló kellemetlenségeket észlelnek, ezt nevezzük keresztreakciónak (keresztallergiának).

Keresztallergia akkor alakul ki, ha bizonyos anyagok molekuláris szerkezete hasonló, a szervezetbe kerülő anyagok kémiai szerkezete közötti különbség kicsi, így a szervezet nem feltétlenül tud különbséget tenni közöttük. Legtöbbször a száj nyálkahártyájának hólyagosodása, ajakduzzanat, torok viszketése a jellemző tünet. Ezen kívül csalánkiütés is jelentkezhet a száj környékén, ahol az étel érintkezett a bőrrel.

A leggyakoribb keresztreakciókat a nyírfa és a parlagfű pollenjei okozzák. Előbbi keresztreakciót válthat ki a sárgarépával, az almával, az őszibarackkal, a mogyoróval és a mandulával. A parlagfűre allergiások pedig a görögdinnye, a paradicsom, az uborka és a banán fogyasztásakor is tapasztalhatnak tüneteket.

Érdemes dokumentálni, hogy mikor, mely élelmiszer fogyasztásakor következik be reakció, és szakember segítségével kialakítani az allergén elkerülő étrendet, de szigorú diétára nem feltétlenül van szükség. Szerencsére az allergiát okozó fehérjemolekulák nagy része hőérzékeny, tehát nem kell lemondanunk a finomságokról. Ez annyit jelent, hogy ha a nyers alma problémát okoz, próbáljuk sütve, főzve fogyasztani, például zabkásába belereszelve vagy almás piteként. Érdemes azt is kitapasztalni, hogy egész évben vagy csak az „allergiaszezonban” okoz-e panaszt az adott élelmiszer.

A keresztreaktivitás lehetősége bonyolulttá teheti a specifikus allergiák diagnosztizálását. Amennyiben felmerül a gyanú, érdemes allergológus, immunológus szakorvossal felvenni a kapcsolatot. A molekuláris, komponensalapú allergiavizsgálatok ebben az esetben sokat segíthetnek.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...