Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagyvárosi bőr új igényei
Mesterházy Márta kozmetikusmester szerint az ártó hatásokat mérsékelhetjük savas hámlasztással, IPL-, mikrotűs, retinolos hámlasztó kezelésekkel. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

A nagyvárosi bőr új igényei

| Madarász Réka | Sztárok

A tél közeledtével a bőrünket gazdagabb, táplálóbb kozmetikumokkal kell védenünk a hideg ellen. A szépségipar új jelenséget fedezett fel: a nagyvárosi bőrtípust, ami fokozott odafigyelést igényel.

Mint már tudjuk, a hideggel a bőrünk faggyútermelése egyre lassul, így kipirosodik, kiszárad, húzódik.

– Modern életmódunk, a környezetváltozás és a rengeteg stressz következtében egy új jelenséget azonosítottak, amit szépítészeti körökben nagyvárosi bőrnek neveztek el – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – Először a koreaiak fogalmazták meg, hogy ipari tevékenységeink során a bőrünk töménytelen mennyiségű porral, káros gázzal, szén-dioxiddal és sok más mérgező anyaggal érintkezik. Ezek a hatások csökkentik a bőr védekezőképességét, ezáltal pedig gyorsabb öregedéshez vezetnek, és egyéb kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint például az egyre gyakoribb és intenzívebb pigmentfoltok, a fakó, érzékeny bőr és más bőrbetegségek – például akné, ekcéma, pikkelysömör – kialakulása.

További aggodalomra adhat okot, hogy a technikai eszközök használata közben egyre több kék fénnyel (HEV) találkozik a bőrünk, megborítva annak biológiai egyensúlyát. Az UV-sugárzással ellentétben, mely esetében a napégés figyelmeztet minket arra, ha túlzott sugárzásnak tettük ki a bőrünket, a kék fény nem okoz azonnali elváltozásokat, azonban mindenképp érdemes védekeznünk ellene.

– A kék fény egészen a bőr mélyebb rétegeiig képes lehatolni, ami hosszú távon sejtromboló hatású, mivel növeli az oxidatív stresszt, így a káros szabadgyökök számát is, ami szintén felgyorsult bőröregedéshez vezet – folytatta a kozmetikus. – Mindezeket az ártó hatásokat mérsékelhetjük savas hámlasztással, IPL-, mikrotűs, retinolos hámlasztó kezelésekkel, és azzal is, ha nemcsak nyáron, hanem télen is használunk fényvédőt, melyek közül egyesek már a kék fény kiszűrésére is alkalmasak. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...