Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Próbálok jó példát mutatni”
Jakabos Zsuzsanna 100 és 50 méteres versenyszámokban indult a Sopron Openen. Fotó: Filep István

Jakabos Zsuzsanna a vb-n 200 méter pillangón és 400 vegyesen versenyez

„Próbálok jó példát mutatni”

| Rázó László | Sport

Milák Kristóf és Kapás Boglárka után újabb úszóklasszist köszönthettünk városunkban: Jakabos Zsuzsanna is részt vett a hétvégi Sopron Open World Aquatics kvalifikációs versenyen.

– Hogy tetszik a soproni Lőver uszoda?

– Szeretünk ide járni, többször is voltam már Sopronban versenyezni. Profi a létesítmény, minden adott a minőségi úszóversenyek lebonyolításához. Viszonylag közel is van lakhelyemhez, Győrhöz, ott pedig jelenleg nem tudunk 50 méteres medencében edzeni, ezért ez egy jó lehetőség.

– Mely számokban indultál Sopronban?

– Számomra „idegen” számokban versenyeztem, amelyeket ritkábban szoktam úszni: 100 méter mellen és pillangón, emellett 50 méteres számokban. Nem a vb-kvalifikáció volt a célom, inkább egy erős edzésnek, felkészülési versenynek nevezném, annak kiváló volt.

– Gondolom, vannak komoly céljaid az idei évre...

– Valóban, a júliusi fukuokai világbajnokság lesz az év legnagyobb versenye. Itt már a valódi számaimban indulok, 200 méter pillangón és 400 vegyesen – a céljaimról egyelőre nem szeretnék beszélni.


– A korábbi úszóklasszisok általában egészen fiatalon visszavonultak, manapság viszont még a 30-as úszók is csúcsformában vannak. Minek köszönhető ez a trend?

– Nálam ez a kérdés 23 éves korom óta előjön, hiszen addigra már három olimpián részt vettem. Egyszerűen el kellett hinni, hogy nem muszáj 25–26 évesen visszavonulni, mert a testünk nem foglalkozik azzal, mit gondol a közvélemény… Azért vagyok itt a mai napig, mert szeretem azt, amit csinálok, voltak rosszabb és jobb periódusok a pályafutásomban, de azt éreztem, hogy nem kell abbahagynom, mert bírja a testem a csúcskategóriás versenyzést. Az eredményeim pedig önmagukért beszélnek, hiszen rendszeresen megúszom a szintidőket.

– Az edzésmódszerek is fejlődtek az utóbbi öt–tíz évben, ez mennyire segít meghosszabbítani az úszók aktív pályafutását?

– Mindez múlik az én adottságaimon is, a korábbi években elvégzett munkán. Ma már teljesen másfajta edzéseket kell csinálnom, mint 15 éve, jobban kell figyelni a pihenésre, átalakult az edzés jellege, hangulata. Egyelőre nem szeretném abbahagyni, de ha versenyezni már nem fogok, akkor is szeretnék tovább úszni, hiszen a mozgásnak, a sportnak nagyon jó hatása van a fizikai és mentális egészségre. Próbálok jó példát mutatni, és minél több embert, fiatalt az egészséges, aktív életmód felé terelni.


Sopron Open: lehetőség a kvalifikációra. A Sopron Open volt az utolsó alkalom arra, hogy az idén júliusi, fukuokai vb-re megússzák a versenyzők a szintidőt. Kókai Zsolt, a Széchy Tamás Sportiskola Úszó Szakosztályának vezetője elmondta: több felnőtt versenyző is teljesítette a szintidőt a Lőver uszodában rendezett megmérettetésen. Emellett örömteli, hogy az utánpótlásban is született több olyan időeredmény, ami alapján a fiatalok a korosztályos Európa-bajnokságon indulhatnak.

Paraúszó ob-t is rendeztek: A Sopron Open World Aquatics keretében a fogyatékkal élő sportolók is medencébe szálltak: a megmérettetés hétvégéjén rendezték meg a paraúszók országos bajnokságát. A Lőver uszodában ez volt az első alkalom, hogy parasportolók is versenyeztek. Összesen 21 résztvevő volt, és 16 versenyszámban hirdettek győztest.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.