Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Munkában a Sasok
A Soproni Sasok rögbisei a 7-es bajnokságra készülnek Fotó: Németh Péter

Munkában a Sasok

| Munkatársunktól | Sport

Speciális edzésekkel készülnek a bajnokságra a soproni rögbisek. Orbán Ábner, a Soproni Rögbi Club elnöke elmondta: május óta tartanak csoportos tréningeket.

A hagyományos helyett jelen helyzetben az úgynevezett ­touch-rögbit alkalmazzák a soproni edzéseken. Ez azt jelenti, hogy nincs fogás a játékban, mert az komoly testi kontaktussal jár. Helyette elég az ellenfél mezét megérinteni. Ebben az esetben nem viheti tovább a labdát, meg kell állnia és egy kis rúgással hozhatja ismét mozgásba a labdát, amelyet az ellenfél is elkaphat. 

– Nagy lendülettel kezdtük májusban a közös edzéseket, de azért vigyáznunk kell, ezt pontosan tudjuk – mondta Orbán Ábner, aki a klubelnökség mellett játékos–edzője is a Soproni Sasok együttesének. – Ezért is játsszuk a touch-rögbit, emellett inkább a technikai elemeket gyakoroljuk: napirendre kerül a passzolás, a helyezkedés, a taktikai elemek csiszolása zárt meccshelyzetben. De gyakoroljuk a rúgásokat is, különösen a dropprúgást, amely fontos lehet egy-egy meccsen.

A szakvezető hozzátette: a Magyar Rögbi Szövetség közleményben jelezte, hogy a 15 fős csapatok részvételével rendezett bajnokság legutóbbi szezonját eredményhirdetés nélkül lezárták. Ebben a kategóriában 2. helyen álltak az NB II-ben a Soproni Sasok a mérkőzések felfüggesztésekor – igaz, feljutást egyelőre nem tervezett az egyesület.

– Jelenleg a 7-es rögbibajnokságra készülünk, amelyet a hagyományos, 15-ös lezárása után szoktak megrendezni. Ebben a kiírásban hétfős csapatok mérkőznek egymással, amely automatikusan kevesebb testi kontaktust jelent. A 15-ös rögbihez képest ez az atlétikus, technikás, gyorsabb és cselesebb játékosoknak ideális. Két hét múlva lesz egy felkészülési torna, amelyen részt veszünk, majd reményeink szerint mihamarabb meghirdetik a hivatalos 7-es rögbibajnokságot is.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.