Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lemaradtak az Eb-ről
Csátaljay Péter (j) U16-os válogatottként készült az Eb-re, amelyet a vírushelyzet miatt nem rendeznek meg

Csátaljay Péter célja, hogy NB I. A csoportos játékos legyen

Lemaradtak az Eb-ről

| Munkatársunktól | Sport

A Soproni Sportiskola két fiatal, tehetséges játékosa: Csendes Péter és Csátaljay Péter is készülhetett a júliusi U16-os Európa-bajnokságra. A kontinenstornát azonban a koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg és nem is pótolják. Csátaljay Péterrel beszélgettünk.

– Milyen érzés volt megtudni, hogy nem rendezik meg az Európa-bajnokságot?

– Elsőre nagyon rossz volt, hiszen hihetetlenül vártuk a kontinenstornát. Azonban reálisan nézve azt kell mondanom, hogy jó döntés született, hiszen az egészségnél semmi sem lehet fontosabb. Próbáltam arra koncentrálni, hogy hosszú távon szeretnék kosárlabdázó lenni, nagyon bízom benne, hogy lesz még hasonló lehetőségem. Sőt, kimondottan inspirál, hiszen ezek után még inkább küzdeni fogok azért, hogy megtartsam a helyem a válogatottban.

– Mennyire nehéz bekerülni a magyar utánpótlás-válogatottba?

– Nem volt egyszerű... Az U14-eseknél játszottam, amikor rendeztek egy kiválasztó tábort, aminek épp Sopron volt az egyik helyszíne. A kiválasztás után azonban még volt egy régiós alapon szervezett, észak–dél–kelet–nyugat torna, amelyen véglegesítették a keretet. Az első nemzetközi, válogatott tornámat Szlovéniában játszottam, az U15-ösökkel részt vehettem az Olimpiai Reménységek Tornáján, amit megnyertünk. Idén pedig U16-os Európa-bajnokságra készültünk.

– Mióta kosárlabdázol?

– Bár mindkét szülőm – Csátaljayné Áder Patrícia és Csátaljay Gábor – testnevelő tanár és kosárlabdaedző, először jobban érdekelt a torna és az úszás. Hatéves koromtól játszottam előkészítő csapatokban, majd 10 évesen kezdtem versenyszerűen kosárlabdázni. Egy évig játszottam a Tigriseknél, azóta a Sportiskolánál vagyok, jövőre az U18-as csapat tagja leszek. Nagyon sokat fejlődött a játékom, amit ezúton is szeretnék megköszönni edzőimnek, illetve köszönöm a lehetőséget és támogatást a Soproni Sportiskolának.

– Hogy látod, mik az erősségeid a játékban, és ­meddig szeretnél eljutni a kosárlabdában?

– Jelenleg 192 centiméter magas vagyok, bedobó vagy magasbedobó poszton szerepelek, igaz, szükség esetén irányítóként is számítanak rám. A védekezés, az egy az egy elleni játék az erősségem, a dobásban, főleg a távoli dobásokban pedig még sokat kell fejlődnöm. A célom az, hogy NB I. A csoportos játékos legyek, elsősorban természetesen szülővárosomban, Sopronban lenne jó bekerülni a nagycsapatba.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.