Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kosárlabda EB: ötödik lett a magyar válogatott Sopronban

Kosárlabda EB: ötödik lett a magyar válogatott Sopronban

| Munkatársunktól | Sport

Spanyolországot legyőzve az ötödik helyen végzett a Sopronban megtartott U18-as kosárlabda Európa Bajnokságon a magyar válogatott.

Vasárnap lezárult Sopronban az U18-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott a tavalyi évhez hasonlóan az előkelő 5. helyért küzdhetett a záró napon, az ellenfél Spanyolország volt. 

Spanyolország - Magyarország 55-74 (11-20, 12-24, 12-18, 20-12)

Előzmény

Svédország - Magyarország 43-59 (13-13, 12-13, 9-10, 9-23)

Juhász Dorka és Dúl Panka nélkül várta az összecsapást a magyar csapat Svédország ellen. Gereben Lívia és Mérész Beatrix pontjaival indult a találkozó. Válogatottunk 5-0-val kezdett, sőt Kányási Veronika, Kovács Kitti és Boros Dorka találataival még 13-6-ra is vezettünk. Az első negyed hajrája azonban a svédeknek sikerült jobban, amikor a legismertebb játékosuk Klara Lundquist sorozatban 7. pontját szerezte, a negyed végére 13-13-nál utolértek minket.

A második etap elején Kovács Kitti, Czukor Dalma és Pusztai Petra révén 19-13-nál ismét előnybe kerültek a magyar lányok. Gereben villanásával 21-13-ra vezetett a válogatottunk. Ellenfelünk hat percen át nem talált be, ezt követően azonban gyorsan ledolgozták a hátrányukat. A félidő előtti utolsó percben 25-24-nél vezettek is. A játékrészt azonban Kovács duplája zárta, így 26-25-ös előnyből mi várhattuk a folytatást. A statisztikát szemlélve nagy különbségek nem alakultak ki. Mindképpen ki kell emelni a 8 gólpasszt, miután a svédeknek mindössze 2 volt ekkor. Triplával nem próbálkoztak a magyar lányok, de ebben a műfajban az egyik legjobbunk Lelik Réka az első félidőben nem lépett pályára.

A harmadik negyed elején nehezen találta a ritmust válogatottunk és ez idő alatt 9-0-s futással 34-26-ra fordítottak a svédek. A hosszúra nyúló kosárcsendet az időközben pályára lépő Lelik duplája törte meg. Ezt követően Gereben volt eredményes, majd Pusztai 34-33-ra felhozta a mieinket. A fordításra sem kellett sokat várni, ez Mérész remek megmozdulásának köszönhetően 35-34-nál valósult meg A statisztika nem adja vissza azt, hogy teljesen más sebességre kapcsolt válogatottunk. Érezhetően felpörögtek a lányok, ezt pedig már a közönség is vastapssal jutalmazta. A harmadik negyed végén Mérész értékesített büntetőt, amivel 36-34-re módosult az állás.

Az utolsó 10 perc elején ismét Mérész talált be, ez már a 9. pontja volt. A folytatásban még Lundquist vezérletével visszavették a vezetést a svédek, de ez már egy teljesen más mérkőzésszituáció volt, mint a harmadik negyed elejének hullámvölgye. Nagyom akarta ezt a győzelmet válogatottunk, Kányási találatával szereztük vissza a vezetést, majd Gereben percei következtek. Egymaga 6 pontot szerzett, amivel 46-39-re léptünk el. Az utolsó két percbe Pusztai duplája után 48-41-ről érkeztünk. Itt már nem forgott veszélyben válogatottunk sikere. A svédek érezhetően siettették a támadásaik befejezését, de ez nem párosult pontos megoldásokkal. Felszabadultak a magyar lányok. Ismét betalált Gereben, Lelik pedig megszerezte első triplánkat. A végeredményt Mérész alakította ki.

A győzelem azt jelenti, hogy a magyar válogatott vasárnap az 5. helyért játszhat. Az ellenfél 15 óra 45 perctől Spanyolország lesz. 

Forrás: wbasket.hu.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.