Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ezüstért küzdenek a Fekete Sasok
Pörgős iramú, kemény mérkőzések vannak nemcsak az első osztályú rögbiben, hanem az NB II-ben is. A soproniak az utóbbi bajnokságban játszanak. Fotó: Németh Péter

Magyarországon a rögbisport jelenleg teljesen amatőr szinten szerveződik

Ezüstért küzdenek a Fekete Sasok

| Munkatársunktól | Sport

A hétcsapatos NB II-ben szerepelnek a soproni rögbisek, akik továbbra is várják a sport iránt érdeklődőket. Jelenleg a százhalombattaiakkal közösen játszanak a másodosztályban, jövőre viszont ismét önállóan indulnának. A csapatról és terveikrők Orbán Szilárd játékossal beszélgettünk.

– Hogy lettek a Soproni Sasokból Fekete Sasok?

– Korábban önállóan, Soproni Sasok néven indultunk a másodosztályban. Azonban a 15-ös rögbi nagyon emberigényes sport: egyszerre tizenöt játékos van a pályán, és minimum 2–3 embernek a kispadon is ülnie kell. Sajnos kevesen voltunk, ezért idén közös csapatot indítottunk a Százhalombattai Bulldogokkal. Nekik van első osztályú csapatuk is, a fiatalok, illetve azok a játékosok, akiknek több gyakorlásra van szükségük, az NB II-ben szerepelnek. Ennek a másodosztályú együttesnek volt a neve a Fekete Sereg, a kettőt ötvöztük, így lett a nevünk idén Fekete Sasok.

– Hogy szerepeltek?

– Hét csapat alkotja a mezőnyt, mi a második–harmadik helyért vagyunk versenyben, nagyjából ez a realitás. Azt azért hozzá kell tennem, hogy amennyiben bajnokságot nyernénk, nem tudnánk az NB I-es induláshoz szükséges feltételeket megteremteni. Azonban fontos célunk, hogy növeljük játékosaink számát, mert ez biztosíthatja, hogy ismét önállóan induljunk a bajnokságban.


– Mennyire erős a másodosztály a rögbiben?

– Magyarországon a rögbisport jelenleg teljesen amatőr szinten szerveződik, az NB I-es játékosok sem kapnak fizetést. Ettől függetlenül pörgős iramú, kemény mérkőzések vannak nemcsak az első, hanem a másodosztályban is. Ha focis hasonlattal élnék, azt mondanám, hogy a rögbi NB II. nagyjából a labdarúgó megyei első osztály színvonala.

– Hány edzéssel készültök a meccsekre?

– Hétköznap két edzésünk van, hétfőn és csütörtökön 18.30-kor, illetve van egy tréning szombaton reggel 8 órakor. Ebből is látszik, hogy komolyan vesszük a munkát, felkészülünk a mérkőzésekre. Hiába amatőr a bajnokság, a hozzáállásunk nem lehet amatőr.


– Mennyire fontos a fizikum a rögbisportban?

– Természetesen van számos olyan helyzet a mérkőzéseken – mint például a tolongások – amikor az a csapat kerül jobb helyzetbe, amelyiknek jobb fizikumú, erősebb sportolói vannak. Nálunk is játszanak kimondottan erős, akár 120 kilós játékosok. De a rögbi nemcsak erről szól, ott vannak például a szélsők, akiknek az a dolguk, hogy minél gyorsabban az ellenfél alapvonala mögé, a célterületre juttassák a labdát. Náluk és sok más játékosunknál jóval inkább az atlétikusság, mintsem az erős fizikum dominál.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.