Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európa-bajnoki 7. BMX-ező
– Hobbinak indult a BMX, de ma már nagyon élvezem, szeretek rajtolni, előzni, ugrani, nincs bennem félelem – mesélte Bianka.

Kevés lány versenyez Magyarországon, így ők a fiúkkal együtt indulnak

Európa-bajnoki 7. BMX-ező

| Bertha Ágnes | Sport

A francia kisvárosban, Besançon-ban rendezték nyáron a BMX racing Európa-bajnokságot, amelyen a 11 éves lányok kategóriájában Benke Bianka hetedikként ért célba. A soproni lány 6 éves kora óta BMX-ezik.

Európa-bajnoki hetedik – Benke Bianka 11 évesen érte el ezt az eredményt. A soproni sportoló a franciaországi Besançon-ban megrendezett BMX racing Eb-n szerezte meg a kiváló helyezést.

– Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy bejutottam a döntőbe – mesélte Bianka. – 52-en indultunk a korosztályomban, az előfutamokban 2., 7. és 5. helyet futottam, maximum a középdöntőre számítottam. Aztán a negyed- és a középdöntőben is 3. lettem, így sikerült a döntőben rajthoz állnom. Németekkel, csehekkel, lettel, hollandokkal futottam a döntőben, akik súlyban és magasságban is leköröztek.

Bianka 6 éves korában próbálta ki a BMX-et – biciklis családból származik, édesapja számos kerékpáros szakágat művel hobbi szinten. Kezdetben Bius nagyon óvatos volt, aztán belejött a versenyzésbe: hazai és Alpok–Adria-kupán szerzett kiemelkedő, leggyakrabban dobogós helyezéseket, az Európa Kupákon is szépen helyt állt. – Hobbinak indult a BMX, de ma már nagyon élvezem, szeretek rajtolni, előzni, ugrani, nincs bennem félelem – tette hozzá.

A BMX mellett Bianka sikeresen művel más biciklis szakágat is: cyclo-crossban két országos 2., mountain ­bike-ban egy országos 1. helyezése van. A különböző kerékpározási formák nem ütik egymást, hiszen a cyclo-cross- és a moun­tainbike-versenyek akkor kezdődnek, amikor a BMX-szezon lezárul.

– A bicikli az életem része, sokat tekerünk a szüleimmel is – zárta Bianka. – Úgy tervezem, 14 éves koromig biztosan BMX-ezek, az eredményektől is függ. Sajnos, a sportágban nagyon kevés lány versenyez hazai szinten, így korosztályunkban a fiúkkal küzdünk. Később talán teljesen átnyergelek a mountain bike-ra.

Bianka most kezdte a 6. osztályt a Fenyő téri német nemzetiségi iskolában, még nincsenek kiforrott tervei a jövőjét illetően, egyelőre a sport az elsődleges.

Európa- és világbajnoki eredmények: A besançon-i Eb-n összesen 18 magyar versenyző indult, a soproniak körül hasonlóan kiváló eredményt ért el Mészáros Krisztián (Cruisers 40–44 évesek között 8. lett), Farkas Bendegúz (boys 15 kategóriában 9. lett). A soproni sportolók közül jó helyezést szerzett még: Czisztler Hanna (women 17), Czisztler Dániel (boys 16), Réczeg Bence (boys 9) és Csuport Ádám (boys 14). 37 magyar kerékpáros vett részt a glasgow-i világbajnokságon, köztük ­Farkas Bendegúz, aki 17. helyen zárta a vb-t.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.