Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Első helyen az ökölvívás
A Gyevát SE öklözője, Kiss Milán Rokko (j) még csak 17 éves, de már komoly nemzetközi sikereket ért el. Fotó: Németh Péter

Első helyen az ökölvívás

| Munkatársunktól | Sport

Kiváló technikáját emelte ki a nemzetközi szövetség honlapja Kiss Milán Rokkónak, aki a közelmúltban megnyerte a Moldavian Belt nemzetközi ökölvívótornát.

Edzője szerint óriási eredmény, hogy noha Kiss Milán még csak két éve kezdett el bokszolni, de már ilyen rangos, nemzetközi tornán tudott diadalmaskodni.

– Tavaly a junior magyar bajnokság után hívták meg először a válogatottba, idén pedig már sorra éri el a komoly eredményeket: a februári Énekes emlékversenyen második lett, vezetett a döntőben, de sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet – mondta Egresits Tamás, a Gyevát SE vezetőedzője. – Az első nemzetközi versenyén, az egri Bornemissza emlékversenyen – amelyet mini Eb-nek is hívnak – harmadik helyezést szerzett. Egerben 26 ország fiatal bokszolói képviseltették magukat, Milán az elődöntőben a végső győztes ukrán versenyzőtől kapott ki, de letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben.

Az igazi áttörést a Moldavian Belt verseny jelentette, amelyet az orosz–ukrán háború miatt ez alkalommal Moldávia helyett Romániában rendeztek meg. Kiss Milán Rokko ezen a megmérettetésen is a 86 kilogrammosok között szállt ringbe, előbb egy román, majd egy ukrán versenyzőt győzött le. A döntőben az első számú utánpótlás-válogatott román bokszoló várt a soproni öklözőre, aki nem ijedt meg jó nevű ellenfelétől. Ezzel a győzelemmel megszerezte az első helyezést a Moldavian Belt versenyen.

– Milán fantasztikusan teljesített Romániában, de összességében is kiemelkedő, amit tapasztalunk tőle – folyatta Egresits Tamás. – Nem hónapról hónapra, hanem szinte edzésről edzésre látom rajta a fejlődést. Sokáig karatézott, utána kezdett el bokszolni, elképesztő, hogy 2 év után már nemzetközi győzelme van. Mindent alárendel a sportnak, emellett a Berzsenyiben kitűnő tanuló… Rengeteg támogatást kapunk a szülőktől és az iskolától is, azt gondolom, hogy ha ilyen ütemben fejlődik, a 2028-as olimpián is szerepelhet, de egy profi karrier lehetősége is benne van.

Egresits Tamás szerint a fiatalembernek mentálisan kell még fejlődnie: gyorsabban kell észrevennie a helyzeteket a mérkőzéseken, meg kell tanulnia, hogy sem a fájdalom, sem a fáradtság nem látszódhat rajta. Ezt a fajta rutint csak összecsapásokon lehet megszerezni, sok meccsre van szüksége, hiszen eddigi pályafutása során még csak 11 alkalommal lépett szorítóba.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.