Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy elmaradt meccs…
A Soproni Football Club labdarúgócsapata 1901-ben (a korabeli fotó tulajdonosa Sándor István)

Egy elmaradt meccs…

| Pluzsik Tamás | Sport

1900-ban alakult meg Sopron első labdarúgóklubja. A Soproni Football Club már 1901 márciusában bajnoki meccset játszott volna a Fradival, de akkor az a mérkőzés elmaradt – erről is szól mai focis időutazásunk.

A kiváló sportújságíró és rádióriporter, valamint kétszeres magyar válogatott labdarúgó, Pluhár István szerkesztésében 1943-ban megjelent Magyarországi sportegyesületek története című kiadványban az első soproni sportegyesületről is említést tesz, mely az 1900-ban megalakult Soproni Football Club volt. 

A csapat kapitánya, aki a játékosokat a labdarúgás alapjaira, valamint a szabályokra oktatta, Thurner Ágoston volt. A teljesen amatőr csapatnak az első időszakban nem volt pályája, változó helyszíneken játszottak. 1905-ben épült fel az Anger réten a többfunkciós sportpálya, ahol a labdarúgás mellett már egyesületi keretek között lehetett atletizálni és teniszezni is.

– Sopronban húsvét vasárnapján a Budapesti Egyetemi AC 2–1 arányú vereséget szenvedett a Soproni Football Clubtól. Az SFC ezzel a mérkőzéssel avatta fel új sporttelepét, melyet a város által adományozott telken épített. A két csapat körülbelül egyenrangú volt. A jó anyaggal bíró SFC-re nézve sportszempontból csak kívánatos az, hogy a jobb fővárosi egyletekkel is gyakrabban mérkőzzék, hogy azoktól tanulhasson – írta a Nemzeti Sport 1905. április 30-i számában. Az új stadion kínálta lehetőségek miatt 1908-ban átalakult az egyesület, ezzel egy időben új nevet vett fel: Soproni Football és Atlétikai Club.

És még egy érdekesség: Sopronban kis híján már a századelőn volt egy Sopron–FTC futballmérkőzés. Az FTC ugyanis kihívta egy márciusi meccsre a Soproni Football Clubot, méghozzá úgy, hogy a mérkőzést Sopronban rendezzék meg. Az SFC vezetői 1901 februárjában aztán levelet írtak a fradistáknak, hogy a mérkőzés legyen 1901. március 25-én. Nagyvonalúan vállalták azt is, hogy megküldik tizenegy FTC játékos harmadosztályú (!) vasúti jegyének az árát is. Ez lett volna az FTC első vidéki mérkőzése! Volna, mert az történt, hogy a soproniak, nem tudni mi okból, a meccs elhalasztását kérték június 2-re, de a fradistáknak ez az időpont nem felelt meg, így a Fradi az első vidéki meccsét végül nem Sopronban, hanem Pozsonyban játszotta.

Bő kilenc évtizeddel később, 1993 őszén aztán megtörtént az első NB I-es Sopron–Ferencváros mérkőzés, melyre már többen emlékeznek, talán a végeredményre is: Wukovics László góljával 1–0-ra győzött a Fradi. 

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.