Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ég és föld között
Péntek Gabi és fia, Kevin a Hohe Wandon – a soproni klub rendszeresen szervez túrákat itthon és külföldön

Ég és föld között

| Benke Éva | Sport

Sopron egyik népszerű természetjáró csoportja, a Túrabotos Természetjáró Klub havonta több programot szervez, itthon és külföldön, vízen, földön, hegyen, kerékpáron és gyalogosan.

– Szeretünk a természetben lenni, feleségemmel, Péntek Gabival együtt túravezetők vagyunk – mesélte Péntek Károly, a Túrabotos Természetjáró Klub vezetője. – Mindketten természetszerető családban nőttünk fel, régóta rendszeresen járjuk a Soproni-hegységet. Fiaink, Krisztián és Kevin kiskoruk óta túráznak velünk, utóbbi hétéves kora óta via ferratazik is. 

A soproni természetjáró klub közel tíz évvel ezelőtt hét családdal indult, ma harmincöt bejegyzett tagjuk van, és évi csaknem kétszáz ember vesz részt a túráikon.

– A programjaink változatosak, szervezünk erdei, vízi, illetve barlangász, kerékpáros, hegymászó és via ferrata túrákat is, télen havonta kettő, az év többi részében három alkalommal – folytatta Károly. – Magyarországon kívül gyakori úti cél Ausztria, az osztrák hegyek, jelenleg azonban a vírushelyzet miatt inkább itthon indulunk útnak. Október 18-án, vasárnap a Bakonyba, a Somlóra megyünk, rá egy hétre a soproni Ciklámen tanösvényen járunk majd. A túrákon nemcsak soproniak vesznek részt, a megyéből, az országból, sőt a világ más tájairól is jönnek közénk kirándulni vágyók.

A klub vezetője elmondta: a legifjabb résztvevő három-, míg a legöregebb százhárom éves. – Bárki csatlakozhat, aki szereti a természetet, és jó társaságra vágyik. Szeretjük megosztani az emberekkel a természetjárás örömét.

Érdeklődni és a hírlevélre feliratkozni a turabotos­@gmail.com e-mail-címen tudnak az érdeklődők.

Via ferrata

A via ferrata olyan hegyi útvonal, amelyen kiépített fémkábelek, létrák segítik az előrehaladást. Szükséges hozzá jó fizikai állóképesség, illetve megfelelő felszerelés. Mivel a kiépített via ferrata utak gyakran komoly magasságba vezetnek, a tériszony leküzdése is kihívást jelenthet a mászóknak. – A via ferrata kihívás és szabadság, hisz egy komolyabb falon ég és föld között van az ember. Nem pótolja a repülést, de majdnem felér vele – mondta Péntek Károly.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.