Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Eb-címig menetelne
Sáli Barnabás gyakorlatilag kinőtte a hazai junior mezőnyt, 2 éve a felnőttek között fallabdázik. Fotó: Filep István

Sáli Barnabás a British Junior Openen 4 meccset nyert

Eb-címig menetelne

| Munkatársunktól | Sport

Még csak 16 esztendős, de máris négyszeres junior bajnok fallabdában Sáli Barnabás. A fiatalember ráadásul rendkívül eltökélt: szeretne két–három éven belül a kontinens csúcsára jutni, azaz U19-es Európa-bajnoki címet szerezni.

– Hétévesen kezdtem el a fallabdát, egyre komolyabb szinten játszottam – mesélte Sáli Barnabás. – 12–13 évesen már nemzetközi versenyeken is indultam. Az első komoly külföldi sikeremet Olaszországban értem el: az Italian Junior Open versenyben első helyet szereztem az U13-as korosztályban. Magyarországon sem maradtak el az eredmények: különböző utánpótlás-korosztályokban négyszeres országos bajnoknak mondhatom magam.

Barnabás gyakorlatilag kinőtte a hazai juniormezőnyt, így két éve már a felnőttek között szerepel, nem is akárhogyan. A ranglistahelyezése alapján jelenleg a tizennegyedik legjobb felnőtt versenyző Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb, azaz „A” kategóriában fallabdázhat a felnőttek között. A fiatalember elmondta: az eddigi legkomolyabb versenyén idén januárban az angliai Birmin­ghamben vett részt. A British Junior Openen hat meccséből négyet tudott megnyerni. Ez azt jelentette, hogy a 124-es mezőnyben a harmincharmadik helyen végzett. Barnabás komoly célkitűzése, hogy két év múlva az U19-esek között Európa-bajnoki címet nyerjen, amelyre akkor minden esélye meglesz.

– A fallabdának több olyan összetevője is van, amiben kiemelkedőnek kell lenni: először is a gyorsaság, a robbanékonyság nagyon fontos, kiváló állóképességgel kell rendelkezni – folytatta Sáli Barnabás. – Nagyon pontosan kell megütni a labdát, az ellenfél ütésére reagálni kell, és fejben már eldönteni, hova helyezem a következőt – mindezt a másodperc tört része alatt. Rendkívül gyors játék a squash, ehhez a szinthez naponta szükségesek a tréningek: minden nap egy–másfél órát fallabdázok, ezt egészítik ki a sportágspecifikus konditermi edzések.

Sáli Barnabás az Eötvös-gimnáziumba jár, azt mondja, az iskola mindenben támogatja, hiszen az oktatási intézményben jó szemmel nézik, ha valaki komolyan sportol.

Kapcsolódó cikkek

Bravúros szezonkezdet

Bravúros szezonkezdet

2023. 11. 22. | Munkatársunktól

Várakozáson felüli szerepléssel kezdte az idei szezont a SMAFC 1860 Soproni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Farkas Dávid vezetőedző szerint a fiatal...