Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csak egy kör...
Benke György az Ultrabalatonon – a futóversenyen egyszer sem fordult meg a fejében, hogy feladja

A soproni Benke György körbefutotta a Balatont

Csak egy kör...

| Munkatársunktól | Sport

Elmegyek futni egy körre – gyakran hallhatjuk ezt ismerősöktől. Ilyenkor a legtöbben megtesznek 5–10–20, néha 30–40 kilométert. A soproni Benke György is elindult a közelmúltban egy körre, de ő a Balatont kerülte meg. Egyedül!

Benke György amatőr futó, munka után jár ki a pályára, rója a soproni, Fertő-parti utakat. Az első félmaratoni versenyén 2014-ben vett részt, ahogy ő fogalmazott, akkor még öreges tempóban futott. Aztán következtek az egyre gyorsabb félmaratonok, majd a maratonok.


– Tavaly egy komoly sérülést szenvedtem, eltörött a térdkalácsom, ezért hetekig nem futhattam. Ekkor határoztam el, hogy le fogom futni a Spartathlont, ami egy 246 kilométeres görög futóverseny Athén és Spárta között – mesélte Gyuri. – Ahhoz, hogy itt valaki elindulhasson, teljesíteni kell bizonyos kvalifikációs versenyeket, egy ilyen az Ultrabalaton is.


A tókerülő megmérettetésen 221 kilométert kell megtenni a versenyzőknek, futnak nappal, este, éjjel, hajnalban, akkor is, ha tűz a nap, és ha szakad az eső. Balatonaligáról rajtolnak, ide is érnek vissza. – Az első 50 kilométert egyedül tettem meg, ekkor csatlakoztak hozzám a bicajos kísérőim, Egyed Júlia és Szabó András. Ők nemcsak tekertek mellettem, de gondoskodtak a frissítésemről is – folytatta Gyuri. – Az első mélypont Pécsely, Vászoly környékén érkezett, a nagy dombokon kifáradtam és keveset ettem. Szerencsére Andrásnál volt egy szendvics, ami olyan jól esett, mint egy ötfogásos vacsora!


Korábban Gyuri leghosszabb versenye egy 100 kilométeres budapesti futam volt. Azt gondolta, ha az Ultrabalatonon eljut Keszthelyig (130 kilométerig), akkor sikeresen be tudja majd fejezni a futást. Így is történt!


– Az utolsó 10 kilométer már nagyon fájdalmas volt, nem gondoltam, hogy ennyit kivesz belőlem – zárta a futó. – A célban vártak a barátaim, Mónika, a menyasszonyom, aki szintén ott volt velem a versenyen és lelkileg támogatott, illetve az ő családja. Futás közben folyamatosan tolmácsolták a kísérőim az itthonról érkező üzeneteket, sok soproni futó szurkolt nekem, fantasztikus érzés volt! Ez a verseny nemcsak a teljesítményről szólt, hamarosan megnősülök, családot szeretnénk alapítani, szóval ez önismereti út volt.


A verseny után pár nappal Gyurival már a futópályán találkoztunk, bár még pihent, de már tervezte a további útját. Azt az utat, ami a közeljövőben Athénból Spártába vezet majd...

Az Ultrabalatonról

12. alkalommal rendezték meg a tókerülő versenyt, ahol egyszerre futnak az egyéni indulók és a két-, három-, négy- vagy akár tizenkét fős csapatok. Benke György a 221 kilométeres távot 29 óra 15 perc alatt teljesítette, ezzel a 162 nevező férfi közül a 27. helyen végzett. A versenyt idén is sokan feladták, mindössze 67 egyéni férfi és 12 női induló ért célba.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.