Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bravúros szezonkezdet
A SMAFC 1860 Soproni Egyetem férfi kosarasai kiválóan kezdték a szezont, Farkas Dávid együttese harmadik helyen áll a tabellán.

Megtalálni a kohéziót a fiatal és rutinos játékosok között

Bravúros szezonkezdet

| Munkatársunktól | Sport

Várakozáson felüli szerepléssel kezdte az idei szezont a SMAFC 1860 Soproni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Farkas Dávid vezetőedző szerint a fiatal és a rutinos játékosok közötti megfelelő kohézió lehet a sikerek titka.

– Meglepődtél, hogy ilyen jól indult a szezon, vagy ez titkos elvárás volt?

– Hittem a fiúkban és az általuk elvégzett munkában, de sosem foglalkozom hetekkel, hónapokkal előre az eredménnyel, szeretek az aktuális mérkőzésre koncentrálni, és abból kihozni a legtöbbet. A fiúk aztán hétről hétre gyűjtötték a győzelmeket, így a tavalyihoz hasonlóan erőn felül kezdtük a szezont, sokaknak ismét meglepetést okozva.

– A szezon elején azt mondtad, badarság lenne a tavalyi 4. helyezést elvárni a csapattól. Ez változott?

– Határozott nem a válaszom! Először is látni kell, hogy nehéz helyzetben vagyunk, hisz a többi csapat együtt tud készülni napról napra, hétről hétre, mi pedig mindig a mérkőzések előtti napokban tudjuk meg, hogy épp kikre számíthatunk. Ez nagyon megnehezíti a felkészülést, de ugyanabban a szisztémában készülök erre a szituációra, mint tavaly, eddig úgy tűnik, eredményesen. Azonban az is előfordul, hogy teljesen felforgatott, felépített szerkezet nélküli összeállításban kell elutaznunk egy-egy mérkőzésre. Ez kihat az eredményességre is, így végképp nem lehet elvárás a tavalyi negyedik hely megismétlése.

– Milyen a mezőny idén az NB I. B zöld csoportban?

– Több csapat került fel az NB II-ből, az Eger és a Békéscsaba több bravúrt is bemutatott már, a Százhalombatta egyelőre még próbálja felvenni a liga ritmusát, de mindhárom csapat rendkívül veszélyes lehet idegenben. A Rátgéber Akadémia és a Paks indított U23-as együttest, már most az élmezőnyhöz tartoznak, a piros csoportból búcsúzó Nagykőrös és Veszprém pedig szintén a rájátszásra pályázik. Mellettük a feljutásért küzdő Tiszaújváros és a Dávid Kornél Akadémia együttesei kiemelkednek a mezőnyből. Nincs tehát könnyű dolgunk idén sem.

– A rutinos kosárlabdázók, mint például Rátvay Tamás játéka mennyit tesz hozzá a jó szerepléshez?

– Ahogy a tavalyi évben is, igyekszem megtalálni a megfelelő kohéziót a fiatal és rutinos játékosaink között, úgy gondolom, ez produktívan működik. A családias légkör és a rutinosabb játékosaim profizmusa és maximalizmusa elengedhetetlen ahhoz, hogy a tavalyi szezon után idén is sikeresen szerepeljünk, hiszen a fiatalok is sokszor támaszkodhatnak a már sok csatát megélt játékosokra.

– Mennyi szerep jut idén a fiataloknak?

– Szeretnénk sok lehetőséget biztosítani fiatal játékosainknak, ám mivel három helyen is bizonyítaniuk kell, ez nem könnyű feladat. Azokon a mérkőzéseken, amikor rendelkezésre álltak, eddig nem vallottak szégyent, többen is jolly jokerek voltak az adott találkozón, attól függetlenül, hogy 16–17 évesekről beszélünk. Ez a koncepció azonban akkor lehet csak működőképes, ha a fiúk tényleg elhiszik, hogy a felnőtt bajnokság komoly fejlődési lehetőséget jelent a jövőjük szempontjából.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Visszavonul a kapitány

Visszavonul a kapitány

2024. 05. 08. | Rázó László

Felhagy a profi kosárlabdázással Fegyverneky Zsófia. A hír még akkor is szíven ütötte a soproni kosárlabda-rajongókat, ha tudták: a közönségkedvenc já...