Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Soproni Sportiskola külföldi kosáredzői
A szerb Misa Popadic (j) a sportiskola U16-os csapatánál edző, az U18-asok tréningjeit a spanyol Carlos Vallejo vezeti

A Soproni Sportiskola külföldi kosáredzői

| Munkatársunktól | Sport

Két korosztályban is külföldi szakember segíti a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia fiataljainak fejlődését. Az U16-osoknál a szerb Misa Popadic, az U18-as együttesnél pedig a spanyol Carlos Vallejo vezeti az edzéseket.

Horváth József, az akadémia szakmai igazgatója elmondta: két oka is van annak, hogy külföldi edzőkkel dolgoznak: egyrészt sajnos az utóbbi 20–25 évben kevés minőségi trénert képeztek Magyarországon, így nincs elegendő szakember a hazai utánpótlásban. Másrészt pedig ma már rengeteg helyen zajlik magas színvonalú utánpótlás-nevelés, ennek pedig alapvető feltétele a megfelelő edzők jelenléte. 

– Két olyan országból, Szerbiából és Spanyolországból érkeztek hozzánk a trénerek, amelyek kosárlabda-kultúrája magasabban jegyzett a magyarnál – mondta Horváth József. – Misa Popadic a szigorúbb, fegyelmezett, pontosságot igénylő szerb iskolát képviseli, ami optimális az U16-osoknál. Carlos Vallejo pedig a kreativitást, a játékosságot, a jó értelemben vett lazaságot erősíti az idősebb korosztályban.

A szakmai igazgató hozzátette: mindkét trénerrel egyetértettek a szakmai elképzelések átbeszélésekor. A legfontosabb, hogy a felnőtt csapatokba képezzenek minőségi játékosokat, emellett pedig csak másodlagos az eredményesség.

– Természetesen örülünk annak, ha győznek a srácok, sőt, mind az U16-os, mind pedig az U18-as együttesünket az országos nyolcasdöntőbe várjuk – tette hozzá a szakmai igazgató. – Ezeken az összecsapásokon ugyanis a legjobb csapatokkal találkoznak, ami segíti a szakmai fejlődésüket.

Misa Popadic rutinos trénernek számít, hiszen dolgozott Szerbia mellett Franciaországban, Líbiában és Kínában is. Carlos Vallejo az Alicante akadémiájáról érkezett Sopronba, jelenleg online végzi a legmagasabb szintű spanyol edzői képzést.


Kapcsolódó cikkek

Visszavonul a kapitány

Visszavonul a kapitány

2024. 05. 08. | Rázó László

Felhagy a profi kosárlabdázással Fegyverneky Zsófia. A hír még akkor is szíven ütötte a soproni kosárlabda-rajongókat, ha tudták: a közönségkedvenc já...