Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A futás kalandos világa
Németh Nóra soproni ultrafutó Izlandra is eljutott

Németh Nóra az Extrem Burgenland versenyre készül

A futás kalandos világa

| Benke Éva | Sport

Németh Nóra testnevelő édesapja mellett ismerkedett meg a sporttal, kislányként kezdett atletizálni, ma sikeres ultrafutó. Az erdő, a hegyek a terepe, számos hazai és nemzetközi versenyen volt dobogós. Számára a futás áramlás és kaland.

– Az erdőben futni számomra a folyamatosan változó környezethez való alkalmazkodást jelenti, kihívást, hisz a hosszabb távok során vagy hegyi terepen olyan kicsinek és sokszor tehetetlennek érzi magát az ember – kezdte Németh Nóra soproni ultrafutó, aki a közelmúltban a párjával, Láng Dániellel Izlandot fedezte fel. – Fontos számunkra, hogy a futás az életünk része legyen, de nem folyamatosan a teljesítményre törekszünk. Kerékpározunk, túrázunk is, elsősorban a táj felfedezése miatt választottuk az idei nyaralás színhelyéül Izlandot. Ez hozzánk illő úti célnak bizonyult, ugyanis a párom is szenvedélyes futó. Izland mesebeli világa fantasztikus volt az első perctől kezdve. A nyugalom, a tágas tér, a fekete lávakő és a zöld mohás táj találkozása egyből elvarázsolt minket.

Nóra vékony, apró termetű, de erős lány. Édesapja, Németh Lehel testnevelő tanár és kosáredző már gyerekként vitte magával a tréningekre. – Apa NB I-es kosaras volt, ma a Soproni Tigriseknél kosárlabdaedző – folytatta Nóra. – Kiskoromban a testvéreimmel nagyon sokat kirándultunk, futottunk vele. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy számomra nem a kosár, hanem sokkal inkább a futás a megfelelő sportág. Gimnáziumban már versenyszerűen sportoltam, jöttek is az eredmények. Mindig jobb szerettem volna lenni, ez motivált. A szombathelyi főiskolán (ma ELTE Savaria Egyetemi Központ) végeztem el a testnevelő–edző alapszakot és testnevelő–egészségfejlesztő tanár mesterszakot. – A futás terén a maraton után jöttek a terepfutó versenyek, először a soproniak, majd a Börzsöny, Mecsek, Vértes, Pilis, UltraBalaton Trail, ahol többször sikerült dobogóra állnom. Több külföldi versenyen is részt vettünk, a legemlékezetesebb a salzburgi Mozart 100, amelyen párommal bevállaltuk a 109 kilométeres távot, 5000 méter szintemelkedéssel. Közelebbi terveink között szerepel többek között az osztrák rendezésű Extrem Burgenland Fertő tó kerülő túra, amelyet párom már ötször, én pedig háromszor teljesítettem. Jó lenne 2021. január végén újra a startra állni. 

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.