Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
80 éves az egykori bokszbajnok

80 éves az egykori bokszbajnok

| Munkatársunktól | Sport

Októberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját Gintli Zoltán. Az SVSE egykori bokszolója 16 éves aktív pályafutása során száznál is többször lépett ringbe, de kevesebb, mint tíz alkalommal talált csak legyőzőre.


Gintli Zoltán családja 1946-ban költözött Sopronba, a fiatal fiú két évvel később, 11 évesen kezdett el edzésre járni az SVSE Boksz Szakosztályába. Tehetségét mi sem jelezte jobban, mint hogy 1950-ben ifjúsági országos bajnoki címet szerzett. Mindeközben a tanulásban is jeleskedett: a soproni tanítóképző középiskola elvégzése után már munka mellett szerzett matematika–fizika szakos tanári diplomát Pécsett.

– Akkoriban a Széchenyi-gim­­ná­­ziumban voltak az edzéseink, a nevelőedzőm, Németh Pali bácsi sokat tett azért, hogy komoly bokszoló váljon belőlem. A bátyám nem akarta, hogy én is bokszoljak, de kitartó voltam, nagyon érdekelt a sportág – emlékezett vissza Gintli Zoltán.

Az SVSE színeiben megyei, valamint a területi, Észak-dunántúli Bajnokság küzdelmeiben vett részt. Teljesítménye alapján válogatott kerettag is volt, a nem­­zeti együttesben azonban nem lépett ringbe.

– 16 évig folytattam aktív boksz pályafutásomat, egészen 1964-ig tartoztam az SVSE-hez. Büszke vagyok arra, hogy száznál is több alkalommal léptem ringbe, és tíz alatt maradt a vereségeim száma – tette hozzá az egykori sportoló, akinek elmondása szerint abban az időben is 3 pontozóbíró döntött a mérkőzések végkimeneteléről.

Gintli Zoltán több évtizedes pe­­dagógiai munkásság után ma Sopronhorpácson él. Az egykori kiváló bokszoló október 23-án tölti be 80. életévét.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.