Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Váratlan vár a határon
A Taródi vár történetét mutatja be Sipos Bence díjnyertes filmje

Száz alkotás közül lett az első a soproni fiatalember filmje

Váratlan vár a határon

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

Újabb soproni siker – Sipos Bence a Taródi vár történetét bemutató dokumentumfilmje nyerte el a fiatal filmesek kategória fődíját a 25. Országos Diákfilmszemlén. Bence korábban a NYME Benedek-karán végzett médiamoderátorként, jelenleg pedig a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán tanul képalkotás szakon.

– Miről szól a Váratlan vár a határon című film?

– Sopron egyik legkülönlegesebb építményéhez, a Taródi várhoz kalauzolja a nézőt, bemutatja az építtető, Taródi István elképesztő mértékű kitartását. Nagyon megfogott az a fajta hit, illetve munkához való hozzáállás, amit a XX. századi vár­úr képviselt. A 15 perces filmet magam rendeztem, vágtam, az operatőri munkát vállalta Halász Gábor, ám magam is a kamera mögé álltam, így számos felvételt én készítettem. A célom teljes mértékben a valóság visszatükrözése volt, nem található benne semmilyen fikciós elem. Természetesen minden filmnek van egyfajta dramaturgiai felépítése, ez itt sem maradt ki.

– Milyen technikával készült a film, és mi lesz a sorsa?

– Profi televízióban is használt kamerákkal dolgoztunk, illetve további filmezéshez szükséges eszközökkel, melyeket Nádas Dávid stúdióvezető biztosított számunkra az egyetemi arzenálból. A nagy értékű szett mellett saját tükörreflexes kamerám is jó szolgálatot tett a forgatáson. A fimet még több fesztiválra beneveztük, a későbbi megjelenéseiről vezetőtanárommal, az elismert rendezővel, Borbás Dáviddal konzultálva döntünk.

– Meglepett a siker?


– A közelmúltban, egy vasárnapi hajnalon érkezett meg az e-mail, meglehetősen álmosan, bár annál boldogabban fogadtam a hírt. A filmet még márciusban forgattuk, majd a nyáron neveztem a szemlére, így mostanra érett be a munka gyümölcse. Jelenleg már az új filmemen dolgozom az Országos Művészeti Diákköri Konferencia versenyére. Az szintén egy dokumentumfilm lesz, ahol az alternatív vallásosság témakörét járom körül.

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...