Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Nyelvek vonzásában
Rad Maryam sokat tesz a közösségi élet felpezsdítéséért Fotó: Németh Péter

Nyelvek vonzásában

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Még csak 17 éves, de már hat nyelven beszél Rad Maryam. A perzsa származású lány ettől a tanévtől a Líceumi Diákszövetség elnökeként mindent elkövet a Berzsenyi-gimnázium közösségi életének felpezsdítéséért.

Perzsa apa és magyar anya gyermekeként született Maryam 2002-ben Németországban. A kislány ötéves volt, húga, Schiwa pedig négy-, amikor a család Kínába költözött. Maryam az Ázsiában töltött négy év során egy kicsit megismerkedett a kínai nyelvvel, a nemzetközi iskolában pedig megtanult angolul.  

– Kilencéves koromban költöztünk vissza Magyarországra, anyukám családjához – mesélte a fiatal lány. – Édesapámmal tartjuk a kapcsolatot, így konyhanyelvi szinten beszélek perzsául is. Valószínűleg a gyerekkoromnak köszönhetően rendkívül nyitott vagyok a világra, különösen érdekelnek az idegen kultúrák és nyelvek.

Maryam a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium 10.C, német nemzetiségi osztályába jár. Bár a beilleszkedés nem volt zökkenőmentes, a származására sosem tekintett hátrányként. A lány két évig latinul tanult, most a franciával ismerkedik. Az idegen nyelvek elsajátítása természetesen már jóval könnyebben megy neki. Imád utazni, mindig örömmel tölti el, ha más ország szülötteivel ismerkedhet meg. Testvére szintén a Berzsenyibe jár.

– Amikor a LIDISZ tavalyi elnöke és alelnöke lemondott, osztálytársammal, Baranyai Jázminnal úgy döntöttünk, megpályázzuk a két pozíciót – fejezte be a lány. – Szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy az iskola közösségi életébe minél többen kapcsolódjanak be.

Maryam szeretne részt venni a német nyelvű Jugenddebatte versenyen. Az a terve, hogy külföldön tanul tovább, valószínűleg német nyelvterületen, egyelőre a nemzetközi jog tűnik a legvonzóbb lehetőségnek.

Kapcsolódó cikkek

Egymást segítő diákok

Egymást segítő diákok

2019. 12. 18. | Madarász Réka

Három éve működik sikeresen a kortárs csoport a Soproni SzC Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Amióta a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy megbeszéljék egymással és szakemberekkel a nehézségeiket, az intézményben jóval kevesebb a fegyelmi probléma.

Élő periódusos rendszer

Élő periódusos rendszer

2019. 12. 18. | Madarász Réka

A Soproni Széchenyi István Gimnázium is részt vett abban a rekordállítási kísérletben, amelyben a periódusos rendszer valamely változatának megjelenítése volt a feladat. A szervezők versenyt is hirdettek, melyre ugyancsak benevezett az iskola.