Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Készülnek az érettségire
A kisgimnazisták a Berzsenyi-líceumban személyesen tanulnak, míg 9. évfolyamtól digitálisan oktatják a diákokat Fotó: Filep István

Készülnek az érettségire

| Munkatársunktól | Soproni fiatalok

A középfokú oktatásban digitális tanrenddel indult az év, az általános iskolák és az óvodák továbbra is személyesen várják a diákokat, kisgyerekeket. A középfokú központi írásbeli felvételi vizsga első időpontja január 23-a volt, a kormány tervei szerint az érettségit is a szokott időben tartják meg.

A központi írásbeli felvételiken országosan mintegy 75 ezer tanuló vesz részt az eddiginél jóval több, 535 helyszínen. A vizsga első időpontja január 23. – Az intézmények felkészültek, a beosztások megvannak, és a már megszokott védelmi intézkedésekkel rendezik meg a felvételiket – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. – A hagyományos pótló időpont (január 28.) mellett egy második pótnapot (február 5.) is beillesztettek, hogy azok is megírhassák a felvételit, akik az első napon betegek vagy karanténkötelezettek.

A Soproni Széchenyi István Gimnáziumban már készülnek a központi felvételire. A járványügyi szabályokat szigorúan betartják a vizsgán is, így egy tanteremben egyszerre tíz diák és egy pedagógus tartózkodhat. – Hét tanteremben írják meg a felvételit a hatodikasok, akik a hatosztályos képzésre jelentkeztek – tájékoztatta lapunkat Farkas Gábor igazgató. – A diákokat a szülők csak a portáig kísérhetik el, az intézménybe nem léphetnek be, viszont a kollégáim ott lesznek, és segítenek mindenkinek elfoglalni a helyét.

A Széchenyiben a hatodikasok mellett 112 nyolcadikos írja meg a központi felvételit. A szakemberek szerint a felkészüléssel nem lehetett probléma, hiszen az általános iskolások hagyományos oktatásban vesznek részt.

A középiskolában a kormány a járványügyi védekezés érdekében a hónap végéig meghosszabbította a tantermen kívüli digitális munkarendet, és abban bíznak, hogy ezeket a korlátozásokat hamarosan teljesen vagy részlegesen fel lehet oldani. Az államtitkár kiemelte, az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontjain sem.

A Soproni Szakképzési Centrumnál is úgy számolnak, hogy idén májusban az elmúlt években megszokott módon tarthatják meg a vizsgákat. – A tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek között is biztonságosan meg lehet rendezni az érettségit – közölte lapunkkal Kuntár Csaba, a szakképzési centrum főigazgatója. – A középfokú oktatás elméleti része digitális formában zajlik, a gyakorlati órákat pedig az oktatási intézményekben – kiscsoportokban – tartják. Az érettségire való felkészülés körülményei biztosítottak, az órák során – még ha számítógépen keresztül is – lehet kérdezni a tanároktól. Az érettségi vizsgákra – ahogy a felsőoktatási felvételikre is – a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni. 

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...

Ne csak bámészkodjunk!

Ne csak bámészkodjunk!

2024. 05. 08. | Madarász Réka

Hogyan lehet közönyös „nem cselekvőből” aktív cselekvővé válni? – erre a kérdésre is keresték a választ a Soproni Széchenyi István Gimnázium fenntarth...