Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Diákdalárda és tánckör

Diákdalárda és tánckör

| Madarász Réka | Soproni fiatalok

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium, illetve a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói hetente egyszer, önkéntesen dalárdába és tánckörbe járhatnak.

A két közösség egymást élteti: az iskolai ünnepségeket diákdalokkal, egyetemi nótákkal, a bálokat pedig nyitó- és néptánccal színesítik. A lelkes kis csapatok jelenleg a keszthelyi Helikon Ünnepségek 2018-ra készülnek.


– A Dalárda nevet viselő kamarakórus fogékony diákok javaslatára szerveződött azt követően, hogy 2001-ben a szakközépiskolákban bevezették az ének-zene tantárgy oktatását – tudtuk meg Margittai Endrénétől, aki szívét-lelkét beleteszi a diákok művészeti képzésébe. – A tánckört a praktikum hozta létre: az egyik iskolában sok volt a fiú, a másikban pedig sok a lány, így együttesen készültek–készülnek fel az iskolabálra.


A tanárnő elmondta, sokat köszönhetnek annak, hogy mindkét iskolában fontosnak tartják a szakköröket, így mind a vezetőség, mind az osztályfőnökök, mind pedig a nevelőtanárok támogatását élvezik.


– Mindkettő csodacsapat: sok diák olykor délután négyig tartó fakultáció után – amin akár a jövője is múlhat – siet a szakkörre – folytatta Margittai Endréné. – Azért vagyunk itt, hogy egymásnak fontosak legyünk. Mindent nem lehet boltban megvenni: az örömet csak megélni lehet, magyarnak lenni pedig a hagyományainkon keresztül tudunk. Picit egészségesebbek leszünk attól, ha – akár csak pár órára is – letesszük a mindennapok gondját, és együtt izzadunk.
A közösségek tagjai együtt formálódnak. A vezető ráhatása természetesen nagyon fontos, de a tanárnő lényegesnek tartja, hogy a diákok megtanuljanak saját véleményt formálni, döntést hozni, hogy maguk is alkotókká válhassanak.

Kapcsolódó cikkek

Segítenek a kortársaiknak

Segítenek a kortársaiknak

2024. 05. 01. | Madarász Réka

Papp-Garbóczi ­Víta időt és energiát nem kímélve összeállított egy társasjátékot, melyet egy paksi általános iskola hatodikosaival tesztelt. A fantázi...