Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szenvedélyük a földrajz
A sopronbánfalvi kőfejtő védett földtani érték, hazánk egyetlen leukofillit lelőhelye, amely nagyon ritka kőzet. Fotó: Filep István

Februárban a közösségi közlekedésről tartanak előadást

Szenvedélyük a földrajz

| Köves Andrea | Panoráma

A Magyar Földrajzi Társaság Soproni Területi Osztálya a másfél évszázaddal ezelőtt alapított civil szervezet legfiatalabb, ám tervekben bővelkedő csoportja.

A területi osztály elnöke ­Simon György földrajztanár, a titkára Taschner Tamás idegenvezető, mindketten szívvel-lélekkel kötődnek hazánk földrajzi értékeivel kapcsolatos ismeretterjesztéshez.

– A földrajzi társaság 150. évfordulóján alakult meg a soproni területi osztály, büszke vagyok arra, hogy a komoly földrajzi hagyományokkal rendelkező városunk is kapcsolódhat az országos szervezet tevékenységéhez – mesélte Simon György. – Fő célunk, hogy a soproniaknak és a környéken lakóknak sokszínűen, élmény dúsan „tálaljuk” az itt található földrajzi, környezeti értékeket akár geográfiai témakörű előadásokkal, akár kirándulásokkal, belföldi és külföldi tanulmányutakkal.

Nagy sikerrel startolt a soproni területi osztály tavaly tavasszal meghirdetett első rendezvénye a Széchenyi-gimnáziumban, amely A földrajz ünnepe elnevezést kapta. Februárban a társaság vendégül látja a szegedi egyetem neves kutatóját, dr. Boros Lajost, aki a közösségi közlekedésről tart előadást. Ebben egyebek között az elektromos rollerek használatának hatásairól is beszél. Izgalmasnak ígérkezik a társaság tavaszi tanulmányútja a Magyar Földrajzi Múzeumba.

Simon György arra is felhívta a figyelmet, hogy Sopron különleges természeti környezetben fekszik: hegység és medence találkozásánál, mindez számos érdekes természeti képződményt eredményezett – ezek közé tartozik a sopronbánfalvi kőfejtő is –, amelyeket szintén szeretnének bemutatni.

A Magyar Földrajzi Társaság Soproni Területi Osztálya várja az érdeklődők csatlakozását, a tagsághoz nem szükséges semmiféle földrajzzal kapcsolatos végzettség.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...