Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Meglátni a kiutat a tragédiából
Jelenleg tizennyolcan dolgoznak a Pannónia Dekor Kft-nél. Wratschko Zsófia férjével, Norbert Wratschkóval együtt irányítja az üzemet. Fotók: Filep István

Pannónia Dekor Kft.: Októberben már az új csarnokban folytatnák a termelést

Meglátni a kiutat a tragédiából

| Köves Andrea | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Pannónia Dekor Kft.-t.

A karácsonyi ünnepeket ma már el sem tudnánk képzelni a fenyőfát díszítő csillogó gömbök nélkül. Sopron külterületén működik a nemzetközileg is ismert és elismert Pannónia Dekor Kft., ahol már két és fél évtizede készülnek a szemet gyönyörködtető csodák. A gyár történetébe Wratschko Zsófia avatott be, aki a férjével, Norbert Wratschkóval együtt irányítja az üzemet.

Emelik a karácsony fényét

– Férjem nagypapája, Jozef Wratschko akkor alapította meg Grazban a céget, amikor hazatért a második világháborús fogságából, saját maga sem gondolta volna, hogy milyen virágzó üzletet hagy maga után – mesélte Zsófia. – A családi vállalkozás 1947-es alapítása óta már a harmadik generáció dolgozik azon, hogy kézzel készített, csodaszép üvegdíszekkel emeljük a karácsony fényét. 1997-ben költözött cégünk Sopronba, ahol igazi otthonra találtunk. Sajnálatos módon májusban tűzvész pusztított az üzem területén, a csarnok teljesen leégett a berendezésekkel együtt. Ilyen helyzetben nem könnyű talpra állni, ám a Wratschko család már a tűzeset estéjén tudta: újraépíti a gyárat, nem adja fel a családi tradíciókat, folytatja a munkát.


Világszínvonalú berendezések

– Azt már rögtön láttuk, hogy a tragédiából is meg kell találni a kivezető utat, ezáltal tudtunk szép példát mutatni férjemmel együtt az öt gyermeküknek kitartásból, abból, hogy semmit sem szabad feladni a legnehezebb helyzetben sem – folytatta Wratschko Zsófia. – Eleve világszínvonalú, modern technológiával dolgoztunk, ám miután most új gépeket kellett vásárolnunk, még modernebb berendezéseket szereztünk és szerzünk be. Nemsokára megérkezik az utolsó gyártóegység is, októberben már az új csarnok területén szeretnénk folytatni a termelést, amelynek jelenleg a karácsonyfagömböket bemutató üzlet ad otthont. Most még kicsit szűken vagyunk, de szerencsére nagyon összetartó a csapatunk, ezt a nehezebb időszakot is sikerült szépen átvészelni. Mindebben nagyon sokat segített minket az amerikai partnerünk példát mutatva emberségből, reményt adva a folytatáshoz.

Új utak és tradíciók

A gömbök iránt világszerte nagy a kereslet, így 95 százalékuk Amerikába jut el, de számos európai országból is érkeznek megrendelések. Évente egymillió terméket gyártanak, jelenleg 18-an dolgoznak a cégnél, a tulajdonosok büszkék arra, hogy a tűzeset ellenére valamennyi dolgozójukat meg tudták tartani. Mint Zsófia mesélte, a gömbök egész évben adnak feladatot, a decemberi élénk időszak után a január és a február az újabb és újabb minták tervezésével telik. A folyamatos megújulás, új utak keresése mellett a tradíciók megőrzése is nagyon fontos a cég számára. A klassszikus gömbök mintáit még a nagymama rajzolta egykoron, de az idei évben is rengeteg újdonsággal készülnek. Már felnövekvőben vannak a negyedik generáció tagjai, minden remény megvan arra, hogy a jövőben majd ők folytatják a családi vállalkozást, ezáltal írva tovább a Wratschko család krónikáját.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...