Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kalandok Sopron múltjában
A Határtalan történet elnevezésű kiállítás a város sorsfordító eseményei mellett a mindennapi életre fókuszál, így a látogatók megismerhetik az egyes korszakok életmódjait és öltözködési szokásait is – tudtuk meg Török Balázs történésztől. Fotók: Filep István

Soproni Múzeum: Liszt Ferenc egykori zongorája is megcsodálható a kiállításon

Kalandok Sopron múltjában

| Szilágyi Andrea | Panoráma

Ahol a modernitás és a hagyomány találkozik – a Soproni Múzeum izgalmas kikapcsolódást ígér minden látogatónak. Sorozatunkban a múzeumnegyed tárlatait mutatjuk be, ezúttal a Határtalan történetet.

A Storno-ház ad otthont a 2009-ben megnyílt Határtalan történet címet viselő, állandó helytörténeti kiállításának, amely Sopron és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a reformációtól az 1989-es pán­európai piknikig. A kiállítás létrehozásában fontos szerepet töltött be dr. Kelemen István  gyűjteményi vezető és dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója.

Karnyújtásnyira a történelem

A tárlat a város sorsfordító eseményei mellett a mindennapi életre fókuszál, így a látogatók megismerhetik az egyes korszakok életmódjait és öltözködési szokásait.

– Kiállításunk a város kora újkori és modern kori történetébe avatja be a látogatókat. Ez a válogatás folytatása a középkor végéig terjedő régészeti tárlatnak – kezdte Török Balázs történész. – A bemutatott tárgyakkal igyekeztünk azt a közvetítői szerepet dokumentálni, melyet Sopron az ország fejlődésének e szakaszában betöltött.

A kiállításnak – azontúl, hogy különlegességeket is elénk tár – célja, hogy a hétköznapi életet és a használati tárgyakat mutassa be a 18–20. századi időszakban. A különböző korokat több termet végigjárva ismerhetik meg a látogatók.

Liszt Ferenc zongorája

A korabeli divat is megelevenedik a tárlat 20. századdal foglalkozó termében is. A viseleti darabok bemutatásával a szakemberek szándéka az volt, hogy a soproni lakosság korábban sokkal színesebb életét megmutassa a német, a magyar és a horvát népviseleten keresztül. Természetesen sok más érdekességgel is találkozhatnak a látogatók. – A szabadkőművességhez kapcsolódó tárgyakat is bemutatjuk – árulta el Török Balázs. – Egy olyan polgári életvilág látható itt, ami ma már nem létezik, de még sincs történelmileg olyan távlatokban, hogy ne legyen kézzelfogható. A kiállítás legnépszerűbb tárgya minden bizonnyal az a zongora, amin Liszt Ferenc is gyakorolt. A zeneszerző városunkban adta első koncertjét 1820-ban kilencévesen.


Korabeli zenék és dokumentumok

A múzeum munkatársai nagyon büszkék, hogy a kihelyezett információs pultok segítségével a kiállítást még érdekesebbé tették a látogatóknak. – Hangszórókon hallgathatjuk a korabeli zenéket, melyek autentikus hangulatot teremtenek. A valódi dokumentumok bemutatása mindig magában hordozza a sérülés lehetőségét, ezért a kiállított érintőképernyős pultok segítségével menlevelek, bírósági iratok és fényképek is böngészhetőek digitálisan a még teljesebb élmény érdekében – zárta a történész.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Néptáncosok a GYIK-ban

Néptáncosok a GYIK-ban

2024. 04. 24.

Összesen húsz műhelyből csaknem 300 fiatal érkezett a XXI. soproni regionális szóló néptáncvetélkedőre.