Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legszebb soproni kert
Szanyi Hajnalkának sokat segít ötéves unokája, Levente is a kertészkedésben. A kisfiú születésnapjára egy kis kapát kért. Fotó: Pluzsik Tamás

Szanyi Hajnalkát meglepte a rangos elismerés

A legszebb soproni kert

| Pluzsik Tamás | Panoráma

– A szép kerthez a sok munka mellett lélek is kell – vallja Szanyi Hajnalka. A soproni orvosírnok családi házának kertjét találta a legszebbnek a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny zsűrije.

Mint arról előző lapszámunkban már tudósítottunk (Jutalmazták Sopron szépítőit, Soproni Téma, 2020. szeptember 23.), idén is kiosztották a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny díjait. Ezúttal sem volt könnyű dolga a zsűrinek, különösen a családi házak szebbnél szebb kertjei állították nehéz feladat elé az ítészeket, hisz ebben a kategóriában közel húsz nevezés érkezett.

– Meglepődtem, egyúttal nagyon megörültem, amikor felolvasták a városháza dísztermében a nevemet, miszerint a zsűri a Pulyai utcai családi házunk kertjét találta a legszebbnek a városban – mondta Szanyi Hajnalka, aki a Soproni Gyógyközpont Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztályán dolgozik orvosírnokként.

Hajnalkáék hét évvel ezelőtt vették meg a családi házat, melynek a kertje akkoriban nagyon elhanyagolt állapotban volt, ugyanis az előző tulajdonos, egy idős néni azt már nem tudta rendben tartani.

– Valamikor réges-régen ezen a területen marhavásártér volt, aminek a maradványaival még nekünk is szembesülnünk kellett, úgyhogy első lépésként a kétszáz négyzetméter körüli kertből több tonnányi törmeléket kellett elszállíttatnunk – folytatta Hajnalka. – Ezt követően kezdődhetett el a kert alakítása, szépítése, amiben nagy segítségemre volt az édesanyám, valamint a gyermekeim, Attila és Viktória, nem utolsó sorban pedig az ötéves unokám, Levente, aki a születésnapjára nem mást kért, mint egy kis kapát.

A szebbnél szebb egynyári növények mellett a kert egyik sarkában érik a papkörte, annyi gyümölcs van rajta, hogy majd leszakadnak az ágai, a másik sarokban egy fiatal fügefa kínálja mézédes gyümölcseit, de van a kertben télálló citromfa és egy mandarinfa is, amit télen melegebb helyre visznek.

– Néhány évvel ezelőtt Károlyi György főorvos úr hozott nekem Vietnámból néhány maracuját, más néven passiógyümölcsöt, melynek a magjait elültettem. Egy szép példány megnőtt, gyönyörűen ki is virágzott, ez az úgynevezett golgotavirág, sőt gyümölcsöket is hozott, de sajnos az első telet nem élte túl. Idén ismét megpróbálkozom vele, most egy télálló változatot kaptam.

Hajnalka a növények szeretetét, a kertészkedés alapjait még diákkorában Horváth Sándortól, a GYSEV nyugalmazott főkertészétől, a Virágos Sopronért Mozgalom egyik kezdeményezőjétől sajátította el.

Kapcsolódó cikkek